Nieuwe videoschermen in OK’s Tjongerschans

Op OperatieKamers (OK’s) wordt steeds meer gewerkt met videosystemen, waarbij ook de zogenaamde meekijkmonitor gebruikt wordt. Hiermee kunnen de beelden van endoscopische operaties en röntgenfoto’s getoond worden tijdens een operatie. Er is gekozen voor een nieuw systeem voor ziekenhuis Tjongerschans (Heerenveen). De kwaliteit van de operaties neemt hierdoor toe. Ook wordt het werkgemak voor artsen en ‘omloop’ (de medewerkers die bij een operatie assisteren) vergroot.

Inmiddels is het systeem ingebouwd in 2 OK’s. De komende weken vindt scholing plaats. In de loop van februari wordt met het nieuwe systeem gewerkt.

009 (2)De huidige monitor hangt aan een arm onder de OK-lamp, waardoor deze flexibel ingezet kan worden. Op deze monitor kunnen ook andere gegevens die belangrijk zijn voor de behandeling van de patiënt tijdens een OK getoond worden.

De monitoren zijn op dit moment niet aangesloten op het ziekenhuisnetwerk.

Pilot
Na uitvoerige informatie en demonstratie is in januari 2013 gekozen voor OR1 fusion van Storz, geleverd door de firma Stöpler. De Tjongerschans is een pilotziekenhuis geworden voor dit systeem (het eerste en enige ziekenhuis in Nederland dat dit heeft).

Uitgangspunten waren ondermeer dat de beeldschermen vanaf iedere plaats rond de operatietafel goed te zien zouden zijn, dat met snelle glasvezelverbindingen wordt gewerkt en dat er verbinding komt met het computernetwerk van het ziekenhuis, en hierdoor naar het Electronisch Patiënten Dossier. Daarnaast is streaming, meekijken vanaf een andere locatie, mogelijk.

 

Gebruiksvriendelijkheid
De firma Stöpler installeert het nieuwe OR1 Fusion Systeem. Het systeem is gebruiksvriendelijk. Het is bovendien uniek in het gebruik van glasvezelkabel in combinatie met IP-technologie. Hierdoor is de Tjongerschans, anders dan bij gebruik van conventionele systemen, voorbereid op toekomstige ontwikkelingen op het gebied van beeldmanagement.

 

Meest recent
Het OR1-concept van Karl Storz bestaat meer dan tien jaar en is door Stöpler in 23 ziekenhuizen in Nederland in meer dan 75 endoscopische OK’s geïnstalleerd. OR1 Fusion is de derde generatie in de OR1-systemen van Karl Storz en hiermee het meest recente systeem op het gebied van beeldmanagement en videodistributie. Bij de opzet van OR1 Fusion zijn de nieuwste technologieën gebruikt. Het systeem is perfect geschikt voor elke vorm van chirurgische data, zoals het koppelen van bestaande analoge videotorens, röntgenapparatuur of microscopen, tot en met de nieuwste videoprocessoren, full HD video of zelfs 3D-beelden.

Omdat Fusion direct zal worden gekoppeld met het patiëntendossier van Tjongerschans is het niet nodig om patiëntengegevens dubbel in te voeren. Opgeslagen beelden (foto’s en video’s kunnen hierna direct aan de gegevens van de betreffende patiënt worden gekoppeld en worden opgeslagen in het bestaande EPD. Het systeem voldoet aan de meest recente wet- en regelgeving rondom patiëntveiligheid en de bescherming van patiëntengegevens is in goede handen. www.stopler.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen