45 Aanvragen voor onderzoek reuma ingediend

Array

subsidie-200x200Voor de eerste subsidieronde van 2014 vond het Reumafonds 45 subsidieaanvragen in het postvak. Onderzoeksprojecten beoordelen is een lopend proces bij het fonds. In drie rondes per jaar. Het is een kerntaak, want alleen door wetenschappelijk onderzoek helpen we reuma de wereld uit.

In drie rondes per jaar kunnen onderzoekers bij het Reumafonds een aanvraag indienen voor wetenschappelijk onderzoek. De eerste ronde startte op 3 februari. Het was tot die datum mogelijk om aanvragen in te dienen voor klinisch onderzoek. Later dit jaar volgen de aanvragen voor fundamenteel en translationeel onderzoek.

Zorgvuldig beoordelen
In de komende maanden zullen binnenlandse en buitenlandse experts de ingediende voorstellen beoordelen. De aanvragers kunnen vervolgens weer reageren op het commentaar van deze experts. Uiteindelijk bekijkt de wetenschappelijke adviesraad van het Reumafonds het hele pakket: de projectaanvraag, het commentaar van de experts en het antwoord hierop van de project-indieners. Eind juni wordt duidelijk welke wetenschappers positief nieuws krijgen: zij mogen hun project gaan uitvoeren.

Wat is klinisch onderzoek
Het onderzoek naar reumatische aandoeningen kan verdeeld worden in klinisch, fundamenteel en translationeel. Klinisch onderzoek heeft direct betrekking op de behandeling van patienten. Fundamenteel onderzoek vindt meestal plaats in het laboratorium en vormt de basis voor nieuwe wegen om reuma aan te pakken. Translationeel onderzoek slaat een brug tussen het laboratorium en de patient. Ook zijn er vraagstukken in de behandelpraktijk die moeten worden uitgezocht in het lab.

Nieuw onderzoek op de website
Eind vorig jaar honoreerde het Reumafonds de 13 nieuwe fundamentele onderzoeksprojecten. Het zijn onderzoeken uit de derde subsidieronde van 2013. Samen met de eerder in het jaar toegekende subsidies voor klinisch en translationeel onderzoek kunnen er totaal 35 nieuwe reuma-onderzoeken
starten. Wij hebben de nieuwe fundamentele onderzoeken voor u op een rijtje gezet.

Maar ook alle andere onderzoeken van het Reumafonds vindt u op de website van het Reumafonds.

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen