Aantal dagelijks rokende jongeren gedaald

Array

jongeren-200x200Tussen 2012 en 2013 is het dagelijks roken onder jongeren van 10 tot en met 19 jaar gedaald van 11 naar 9 procent. Roken komt nog steeds het meeste voor op het VMBO-b, waar 12 procent een dagelijkse roker is, tegenover 3 procent op het VWO. Slechts één op de zes rokende jongeren (16%) zegt weleens naar de leeftijd te zijn gevraagd als ze sigaretten willen kopen. Dit blijkt uit de Roken Jeugd Monitor 2013, waarvan de Factsheet vandaag verschenen is.

De cijfers in de factsheet Roken Jeugd Monitor 2013 zijn afkomstig uit het gelijknamige onderzoek, uitgevoerd door TNS-NIPO in opdracht van het Trimbos-instituut. Aan de studie deden 140 scholen en 4377 jongeren mee.

Van de jongeren op het VMBO-b heeft 39 procent weleens gerookt, heeft één op de vijf (21%) de afgelopen vier weken nog gerookt en is een op de acht (12%) een dagelijkse roker. Op het VWO liggen de percentages beduidend lager. Hier heeft een kwart (25%) wel eens gerookt, een op de negen (11%) heeft dit de afgelopen vier weken nog gedaan en slechts drie procent rookt dagelijks. Jongeren op het VMBO-t en de HAVO nemen een tussenpositie in.

Jongeren beginnen niet alleen met roken, 43 procent is inmiddels ook weer gestopt. De meerderheid (84%) stopt zonder hulp. Van de jongeren die momenteel nog roken heeft 49 procent weleens geprobeerd te stoppen. Er is ook gekeken naar het gebruik van de waterpijp. Ruim een kwart van de jongeren (26%) heeft ooit wel eens waterpijp gerookt. Dat is iets meer dan in 2012 (23%).

(Ver)koop van tabaksproducten
Jongeren onder de 16 jaar noemen het benzinestation het vaakst (39%) als plaats waar ze hun rookwaar kopen, gevolgd door de supermarkt (29%), de snackbar (23%) en de tabakszaak (19%). Slechts 16 procent van de jongeren onder de 16 jaar zegt vaak of altijd naar de leeftijd te worden gevraagd. Zes procent geeft aan dat dit regelmatig gebeurt en ruim een kwart (28%) af en toe.

Een ruime meerderheid van alle jongeren is voorstander van de verhoging van de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak naar 18 jaar: bijna driekwart (73%) van de jongeren ondersteunt deze maatregel.
Ruim de helft van de jongeren (52%) geeft aan dat er bij hun op school (op sommige plaatsen) gerookt mag worden. Iets minder dan de helft (45%) zegt dat dit helemaal niet mag. De overigen zeggen dit niet te weten. Er zijn hierin geen veranderingen ten opzichte van 2012.
Bron: Trimbos-instituut

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen