NU’91 opent online meldpunt De Witte Woede NU

Array

B6-Nurses-with-patient-200x200Dinsdag 11 februari 2014 is het 25 jaar geleden dat de actiegroep Verpleegkundigen en Verzorgenden in Opstand (VVIO) het voor elkaar kreeg om de Jaarbeurs in Utrecht met 6.000 actievoerders te vullen. Dit protest werd bekend onder de naam de Witte Woede.

In deze Witte Woede ligt de oorsprong van NU’91. Daarom openen wij juist vandaag het online meldpunt De Witte Woede NU op www.nu91.nl en nodigen alle verpleegkundigen en verzorgenden uit hun stem te laten horen. Want opkomen voor de specifieke belangen van verpleegkundigen en verzorgenden is van alle tijden. Laat ons weten hoe jij werken in de zorg van NU beoordeelt: wat gaat er goed of minder goed op de werkvloer, wat zijn jouw ervaringen van de afgelopen jaren, waar maak je je zorgen om, waar word je blij van, maar ook wat frustreert je in je werk? NU’91 was, is en blijft de stem voor verpleegkundigen en verzorgenden richting werkgevers, politiek en media.

Naast het meldpunt De Witte Woede NU, begint NU’91 een Facebook Groep en lanceert een website waar de geschiedenis van de VVIO en de Witte Woede een belangrijke plek krijgt (www.dewittewoede.nl).

Achtergrond
Eind jaren tachtig stak er onder verpleegkundigen en verzorgenden een breed gedragen storm op. Aanhoudende bezuinigingen zorgden voor relatief slechte arbeidsvoorwaarden . Verpleegkundigen en verzorgenden voelden een enorme onderwaardering voor het belang van het werk dat zij deden. Vanuit de politiek werd om ‘meer handen aan het bed’ gevraagd, maar de bijbehorende maatregelen bleven achterwege. De werkdruk werd groter. Ook de traditionele vakbonden, aangesloten bij de vakcentrales, slaagden er niet in de protestbeweging op te nemen in hun beleid en dat geluid aan de overlegtafels door te laten dringen.

In die sfeer plaatste verpleegkundige Gaby Breuer op 18 november 1988 een advertentie in de Volkskrant. Haar advertentie raakt bij duizenden beroepsgenoten de juiste snaar. Enkele dagen later is de actiegroep VVIO een feit. Het lukte de VVIO voor de eerste bijeenkomst zesduizend verpleegkundigen en verzorgenden op de been te krijgen. Deze Witte Woede was de lont in het kruitvat en krijgt een groot deel van verplegend Nederland in actie.

Twee jaar later bundelde de VVIO haar krachten met de al wat langer bestaande belangenorganisatie van verpleegkundigen de NVM. Het resultaat is een nieuwe organisatie met de naam: NU’91. De fusie is ‘een unieke koppeling van kennis en traditie van eigenwijze en actuele belangenbehartiging’, die inmiddels is uitgegroeid tot Nederlands grootste beroepsorganisatie voor de verpleging en verzorging.
Dit is een origineel bericht van Nu’91
Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen