Vanmiddag uitspraak in strafzaak tegen Jansen Steur

Array

rechtbankVandaag krijgt oud-neuroloog Jansen Steur te horen wat zijn straf is voor onder meer het opzettelijk stellen van foute diagnoses, zoals het Openbaar Ministerie hem verwijt.  Het OM heeft zes jaar celstraf geeist en vindt bewezen dat Jansen Steur zijn patiënten zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht.

De officier van justitie vindt dat  Jansen Steur zich niet aan de protocollen en richtlijnen heeft gehouden. Bij zeven patiënten heeft hij onterecht de ziekte van Alzheimer vastgesteld. Ook hield hij  volgens het OM uitslagen achter en hij weigerde zijn diagnoses te veranderen als duidelijk was dat hij een verkeerde diagnose had gesteld. Ten gevolge hiervan slikten patiënten  jarenlang verkeerde medicijnen, waardoor ernstige bijwerkingen ontstonden.

Jansen Steur ontvreemdde ook medicijnen voor zijn verslaving en hij stal geld van zijn onderzoeksstichting. Het medisch tuchtcollege heeft hem een beroepsverbod opgelegd en hij is uitgeschreven uit het geneeskundige BIG-register. Tegen de uitspraak van het tuchtcollege is hij in beroep gegaan. Deskundigen hebben Jansen Steur verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.  Een narcistische stoornis en zijn medicijnverslaving zouden van invloed zijn geweest op de verkeerde diagnoses.

Ondanks het beroepsverbod heeft Jansen Steur toch  jarenlang gewerkt als arts  in Duitsland.

Vanmiddag om 13.30 uur is de uitspraak.

Bron: NOS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen