Aantoonbare kwaliteit voor vroege psychosezorg GGzE

Aantoonbare kwaliteit voor vroege psychosezorg GGzE
De ACT-teams van Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven en De Kempen (GGzE) hebben ook deze keer het keurmerk ACT ontvangen. Teams met dit keurmerk leveren een herkenbare en garandeerbare kwaliteit van zorg aan cliënten met psychiatrische problematiek.

De ACT-teams bieden hulp aan mensen met een eerste psychose. ‘Act’ is het Engelse woord voor ‘doen’. ACT staat voor Assertive Community Treatment.

psychose hand vrouwDe teams helpen cliënten klachten de baas te worden en ondersteunt hen actief bij het oppakken van hun leven. Dat doen ze zoveel mogelijk in de omgeving van de cliënt: thuis, op het werk of op school. Ook naasten worden betrokken bij de behandeling en begeleiding. Het multidisciplinair team van behandelaars en begeleiders heeft de mogelijkheid de zorg snel te intensiveren als dat nodig is.

Eerste in Nederland
GGzE is 10 jaar geleden gestart met een intensief ambulant zorgaanbod met ACT als behandelmodel. Het ACT-team van GGzE was destijds het eerste team in Nederland dat vroege psychosezorg vormgaf. Het keurmerk is toegekend na toetsing door de Stichting Centrum Certificering ACT en FACT. Deze stichting toetst de kwaliteit van (F)ACT-teams in onafhankelijke audits. De ACT-teams van GGzE voldoen ruimschoots aan de criteria en zijn opgenomen in het openbare keurmerkregister van de Stichting Centrum Certificering ACT en FACT. Deze is te vinden op internet: www.ccaf.nl/keurmerk/keurmerkregister-lijst

Beter resultaat
Teams met een keurmerk voldoen aan de kwaliteitscriteria voor het leveren van verantwoorde zorg volgens het ACT- of FACT-model. Het is belangrijk dat teams volgens het model werken. Onderzoek toont aan dat deze teams betere uitkomsten boeken. Dankzij het keurmerk hebben ook cliëntenorganisaties, familievertegenwoordigers en zorginkopers inzicht in de geleverde kwaliteit van teams.

Bron: GGzE

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen