Olodaterol 2,5µg, inhalatievloeistof per 1 maart vergoed

Array

Olodaterol van Boehringer Ingelheim is per 1 maart vergoed voor de medicamenteuze therapie van COPD
Per 1 maart is Striverdi® Respimat® (olodaterol 2,5µg, inhalatievloeistof) opgenomen in het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem (GVS) en beschikbaar als bronchusverwijdende onderhoudsbehandeling voor patiënten met chronische obstructieve longziekte (COPD). Op 23 oktober jl. kende het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een handelsvergunning toe om olodaterol inhalatievloeistof beschikbaar te maken voor de Nederlandse markt.

Olodaterol inhalatievloeistof is een langwerkende eenmaaldaagse beta2-agonist. In studies van 48 weken leverde olodaterol inhalatiemedicatie, 5 microgram eenmaal per dag toegediend in de ochtend, een significante verbetering (p<0,0001) van de longfunctie binnen 5 minuten na de eerste dosis (gemiddeld 0,130 l toename van FEV1 ten opzichte van baseline [1,18 l]). De significante verbetering van de longfunctie hield 24 uur lang aan. longenDe bronchusverwijdende effecten van Olodaterol inhalatievloeistof hielden aan tijdens de gehele behandelduur van 48 weken.1 Na 24 weken werd bij Striverdi Respimat een significante verbetering geconstateerd van de totale SGRQ-score (gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven) ten opzichte van placebo, verbeteringen werden gezien in alle drie SGRQ-domeinen (symptomen, activiteiten, impact).1 Beide vormen  olodaterol inhalatievloeistof zijn beschikbaar in de Soft Mist Inhalator Respimat®. Deze inhalator geeft een langzame en lang aanhoudende spraywolk af. 2,3,4

Referenties:
1 SmPC Striverdi Respimat
2 Dalby RN et al. development of respimat soft inhaler and its clinical utility in
respiratory disorders. Med devices: Evidence Res 2011;4:145-55
3 Dalby RN et al. A review of the development of RespimatR Soft MistTM Inhaler.
Int J Pharm 2004;283:1-9
4 Hochrainer D et al. Comparison of the aerosol velocity and spray duration of
Respimat Soft Mist inhaler and pressurized metered dose inhalers. J Aerosol Med
2005;18(3):273-82

Mocht u inhoudelijke vragen hebben dan kunt u contact opnemen met onze Medical Information Service op: 0800-2255889 of mailen naar: [email protected].

Voor de volledige samenvatting van de productkenmerken (SmPC) verwijzen we naar www.cbg-meb.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen