Nederlandse pathologie geprezen

hoogleraar-300x200Vier hoogleraren pathologie uit Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen horen tot de beste wetenschappers van Europa op hun vakgebied.

Lab Times
Dat blijkt uit een rangorde van Lab Times. Dit vakblad baseert zijn oordeel op het aantal vakpublicaties in de periode 2005 – 2011, en hoe vaak die door andere onderzoekers zijn aangehaald.

Looijenga
De Lab Times inventariseerde meer dan 20.000 wetenschappelijke artikelen op het gebied van pathologie. Nederland heeft vier onderzoekers in de Europese Top 30:

* Prof. Chris Meijer, VUmc, op 3.
* Prof. Peter Snijders, VUmc,  op 16.
* Prof. Leendert Looijenga, Erasmus MC, op 22.
* Prof. Han van Krieken, Radboudumc, op 28.

Duitsland
Het belangrijkste land voor de pathologie is Duitsland, gevolgd door Engeland. Maar het werk van Zwitserse, Portugese en Nederlandse onderzoekers wordt door vakgenoten het meest geciteerd.

Kanker

Pathologen zijn veelal actief op het gebied van kanker. Hun werk is cellen of kleine stukjes weefsel nauwkeurig analyseren. De kennis die dit oplevert, bepaalt mede welke behandeling een patiënt zal ondergaan. Pathologen zijn ook actief op het gebied van diagnose. Ze bepalen dan of weefsel nog resterende kankercellen bevat.

Josephine Nefkens
Op de afdeling Pathologie van het Erasmus MC werken tweehonderd professionals, die per jaar zo’n 40.000 diagnostische analyses uitvoeren in hun laboratoria. De pathologen zitten in vrijwel alle tumorwerkgroepen van het ziekenhuis. Daarnaast verrichten ze wetenschappelijk onderzoek.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen