NIVEL Zorgregistraties: Big data van en voor de eerste lijn

Array

nivelWelke gezondheidsproblemen spelen er in de bevolking? Hoeveel mensen krijgen er griep? Welke zorg krijgen mensen met een chronische aandoening en welke zorgverleners in de eerste lijn zijn daarbij betrokken? Met welke vragen gaan patiënten direct naar de fysiotherapeut? En met welke vragen gaan ze eerst langs de huisarts? De website van NIVEL Zorgregistraties eerste lijn geeft onderzoekers en beleidsmakers antwoord op deze en andere actuele vragen in de gezondheidszorg.

Ter gelegenheid van de lancering van deze website houdt het NIVEL op 18 maart in Amersfoort het symposium ‘Big data van en voor de eerste lijn’. Deelnemers kunnen kennismaken met de database van NIVEL Zorgregistraties eerste lijn en de vele toepassingsmogelijkheden.

NIVEL Zorgregistraties maakt gebruik van geanonimiseerde gegevens van bijna 400 huisartspraktijken met 1,2 miljoen ingeschreven patiënten. Daarnaast bevatten de registraties gegevens van patiënten van eerstelijnspsychologen, fysio- en oefentherapiepraktijken, diëtetiekpraktijken en apotheken en van de huisartsenpost. Het zijn gegevens die zorgverleners toch al registeren voor hun eigen administratie.

Wetenschap en beleid
NIVEL Zorgregistraties biedt inzicht in de rol en de bijdrage van de verschillende eerstelijnsdisciplines in de Nederlandse gezondheidszorg. We verzamelen gegevens uit de dagelijkse praktijk van zorgverleners en onderzoeken hoe het staat met de gezondheid van de Nederlandse bevolking. Ook kijken we hoe de zorg in de eerste lijn werkt.
De registraties bevatten voor wetenschappers en beleidsmakers een schat aan informatie over actuele thema’s in de gezondheidszorg. Een aantal van deze thema’s, zoals zorg in de buurt, substitutie, kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg, gezondheid en leefomgeving, taakherschikking, zorgbekostiging en de basis GGZ, komt op het symposium aan de orde. De belangrijkste kerngegevens staan daarnaast ook op de website van NIVEL Zorgregistraties.

Symposium
Op 18 maart kunnen zorgverleners, beleidsmakers en onderzoekers nader kennis maken met NIVEL Zorgregistraties. Tijdens het symposium ‘Big data van en voor de eerste lijn’ geeft Brendan Delaney, Professor of Primary Care at King’s College London, een lezing over hoe routinematig verzamelde data getransformeerd kunnen worden naar kennis om de gezondheidszorg mee te verbeteren. Ook gaat Delaney in op mogelijke belemmeringen bij het gebruik van data – privacy, wetgeving, toegankelijkheid – en hoe daarmee om te gaan. Drs. Veronique Esman, directeur curatieve zorg van het ministerie van VWS, gaat in op het belang van NIVEL Zorgregistraties voor beleid.

Naast deze lezingen is er op het symposium een aantal workshops die via actuele beleidsthema’s – gezondheid en leefomgeving, de acute zorg, basis GGZ, kwaliteitsindicatoren, data en privacy en het delen van data – inzoomen op de mogelijkheden van NIVEL Zorgregistraties.

Aanmelden voor het symposium kan via het aanmeldingsformulier op de NIVEL-website. Meer inhoudelijke informatie over het symposium in het voorlopige programma (PDF) of bij Robert Verheij, programmaleider NIVEL Zorgregistraties eerste lijn.

Bron: NIVEL

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen