‘Zelfmoordpreventie in ziekenhuis verdient meer aandacht’

Array

procent_-200x200Van de Schotten die de afgelopen 30 jaar overleden door zelfmoord, werd een aanzienlijk groter aantal eerder ontslagen uit een algemeen ziekenhuis dan uit een psychiatrisch ziekenhuis. Dat melden Nadine Dougall (University of Stirling) en collega’s in The British Journal of Psychiatry (2014; epub 30 januari).

Omdat contact met zorgverleners kansen biedt op suïcidepreventie, is het handig om te weten welke patiënten het hoogste zelfmoordrisico lopen. De auteurs koppelden de ‘National Records of Scotland’ aan de ‘Scottish Morbidity Records’ en gingen op zoek naar 15-plussers die zichzelf in de periode 1981-2010 van het leven beroofden. Van de 16.475 suïcides (74% man) waren er 16.411 geschikt voor verdere analyse, 10.907 (67%) met koppelbare ziekenhuisdossiers.

Aanzienlijk meer mensen die stierven door zelfmoord waren eerder uit een algemeen (n = 8263; 76%) dan uit een psychiatrisch ziekenhuis ontslagen (n = 2270; 21%). 16% pleegde zelfmoord binnen drie maanden na ontslag uit het ziekenhuis. Een derde van de Schotse zelfmoorden vond plaats binnen één jaar na het ontslag. Van de mensen die zelfmoord pleegden, kreeg 38% vroeger in een ziekenhuis de diagnose ‘vergiftigingsletsel’ te horen. Van de overledenen had 14% bij de laatste ziekenhuisopname een psychiatrische diagnose en 19% bij eerdere opnames. De mediane tijd tot zelfdoding was 7 maanden na de laatste psychiatrische opname en 9 maanden na eerdere psychiatrische opnames. Voor Schotten zonder psychiatrische diagnoses was dit 33 maanden.

Het is volgens de auteurs relevant om te weten of een patiënt in een algemeen ziekenhuis eerder met psychiatrische stoornissen te maken heeft gehad. Ook vinden zij dat zelfmoordpreventie in het ziekenhuis überhaupt meer aandacht verdient, bijvoorbeeld in de vorm van gerichte follow-up na zelfverwonding.

Bron: NTVG/Lucas Mevius

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen