Zorg slaat alarm over opvang zwerfjongeren

Array

AlarmCardRonald Batenproject wil gemeenten helpen bij overdracht jeugdzorg
Zwerfjongeren in Nederland zijn steeds vaker een prooi voor drugsdealers, criminele netwerken, loverboys, pedoseksuelen en fraudeurs. Door bezuinigingen en verzwaring van de indicatie-eisen is er nauwelijks opvang voor deze jongeren en vallen ze ten prooi aan verslaving en criminaliteit. Met het Ronald Batenproject, vernoemd naar de in 1997 door drugsdealers vermoorde zwerfjongere, is Scivias Zorg een landelijke campagne gestart om de opvang en begeleiding van zwerfjongeren te verbeteren.

Met de lancering van de nieuwe website www.ronaldbatenproject.nl wil de Ronald Batenstichting met name gemeenten helpen met het opzetten van beleid, opvang en begeleiding van zwerfjongeren, nu de jeugdzorg in 2015 bij hen wordt ondergebracht.
Stichting en project zijn in het leven geroepen door directeur Alice Kruijen van Scivias Zorg. De hulpverleenster vangt al jarenlang zwerfjongeren op en slaat tot nu toe tevergeefs alarm bij overheden en zorginstellingen. Scivias vangt momenteel circa 60 zwerfjongeren op in 40 opvangwoningen, waar ze intensief begeleid worden. ,,Het zijn bijna allemaal zorgmijders. Als ze hier binnenkomen zijn ze vaak vervuild, agressief en doodziek,” vertelt Kruijen. ,,Ze zijn verslaafd, sommige hebben 30 strafzaken in hun dossier en 30.000 tot 40.000 euro schuld omdat ze als katvanger telefoonabonnementen of verschillende auto’s op hun naam hebben staan. Dat terwijl ze als minderjarige niet eens een rijbewijs hebben. Volgens de wet kan dat.”

In Nederland zitten volgens haar duizenden zwerfjongeren in dit soort problemen. Veel jongeren worden wegens bezuinigingen weggestuurd bij de GGZ en andere hulpinstanties en krijgen geen indicatie zodat ze er geen budget is om ze op te vangen. ,,Dit loopt totaal uit de hand. Mensen moesten eens een dagje met ons meelopen,” stelt Kruijen.

Met het Ronald Batenproject wil Scivias zwerfjongeren een betere en veiligere toekomst bieden. Tijdens de opvang moet er onder meer gezorgd worden voor een nieuwe ID-kaart, een verplichte DETOX en een Wajong-uitkering. De jongere moet onder bewind gesteld worden, alle CJIB-boetes en ander schulden moeten bevroren worden en ze moeten beschermd worden tegen alle vormen van criminaliteit. Binnen een maand moet er een adequaat zorgzwaartepakket komen, een zorgverzekering afgesloten worden en wordt de jongeren behandeld door een psychiater en een verslavingszorgarts. Ook betrekt het project de ouders bij het programma van hun kind.

Scivias heeft bewezen met deze aanpak de recidive onder zwerfjongeren met 95 procent te kunnen terugdringen, wat de maatschappij veel kosten scheelt. ,,Ze herstellen, resocialiseren en reïntegreren. Als je ze genegenheid, veiligheid en waardigheid biedt dan komen er hele mooie mensen uit. Het concept werkt,” zegt Kruijen.

Het Ronald Batenproject is vernoemd naar een 14-jarige jongen die in handen viel van een Heerlense dealer en door hem werd doodgestoken met een mes. In november 1997 werd zijn lichaam gevonden in een rioolput. Kruijen: ,,Alleen al in de regio Parkstad Limburg lopen tientallen Ronald Batens rond, bij wie dit zo weer kan gebeuren.” Uiteindelijk wil de stichting een Ronald Batenhuis stichten, waar de jongeren veilig worden opgevangen.

Dit is een origineel bericht van Ronald Baten Project
Bron: ANP Perssupport
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen