Patientenfederatie NPCF: onnodige behandelingen zorgelijk, snel duidelijkheid nodig

Array

stappenLang niet alle medische behandelingen leveren de patiënt bewezen gezondheidswinst op. De Volkskrant citeert zaterdag uit onderzoek waaruit blijkt dat voor de helft van de medische behandelingen geen bewijs is dat het ook effect heeft. Patiëntenfederatie NPCF vindt het zorgelijk dat patiënten zo vaak onnodige behandelingen kunnen ondergaan, en vindt het belangrijk dat hier snel duidelijkheid over komt.

Onnodige behandelingen
“Dat is in de eerste plaats belangrijk om te voorkomen dat patiënten onnodig onder het mes gaan of behandeld worden. In de tweede plaats omdat we blijkbaar op deze manier heel veel zorgeuro’s onnodig zouden uitgeven,” zegt Jacqueline Baardman, adjunct-directeur van patiëntenfederatie NPCF. “Het is de hoogste tijd dat we snel in beeld hebben welke behandelingen zin hebben en welke niet of niet voldoende. We moeten met elkaar en met de dokters afspreken dat we ook echt alleen behandelen en opereren als het een goede kans geeft op verbetering voor de patiënt. We zijn blij dat de specialisten daar nu stappen in zetten. Dat is ook echt nodig en daar werken we graag in samen.”

Verstandig kiezen
De verenigingen van onder andere de neurologen en de kno-artsen brachten in kaart voor welke behandelingen ze eigenlijk niet precies weten of ze echt effect hebben. Deze nemen ze nu uitgebreid onder de loep. Dat gebeurt in het kader van de campagne Verstandig Kiezen van de Orde van Medisch Specialisten. Die campagne heeft als doel om specialisten en hun patiënten te ondersteunen bij het samen beslissen over zinnig en zuinig gebruik van zorg.

Samen beslissen
“Om te kunnen beslissen heeft de patiënt informatie nodig, en daar ontbreekt het te vaak aan. Daar brengen we verandering in,” zegt Jacqueline Baardman. “Zo is het belangrijk dat de dokter en de patiënt het in de spreekkamer samen hebben over de verschillende behandelmogelijkheden, en samen de voordelen, nadelen en risico’s bespreken. Dat beperkt de kans op de keuze voor een behandeling die weinig zin heeft. We werken er met de specialisten aan om dit in de spreekkamers een gewoonte te laten worden.”

Verschillen
Patiëntenfederatie NPCF vindt het daarnaast belangrijk dat er openheid komt over de verschillen tussen ziekenhuizen. “De zorg in Nederland is over het algemeen heel goed, maar er zijn ook grote verschillen,” zegt Jacqueline Baardman. “Zo hebben we na lang aandringen cijfers gekregen over rughernia, en die openbaar gemaakt. Wat blijkt? In het ene regio heb je vijf keer meer kans om geopereerd te worden aan een rughernia dan in de andere regio. En de kans dat je een hersteloperatie moet ondergaan of complicaties oploopt is in het ene ziekenhuis veel groter dan in het andere. Wij willen dat dit soort informatie voor nog veel meer behandelingen openbaar wordt. En dat je per ziekenhuis kunt zien wat de verschillen zijn. Zodra we toegang hebben tot die informatie kunnen patiënten kiezen voor de beste zorg, en de behandeling die het beste bij ze past. En die niet overbodig is, maar ook echt je gezondheid en je kwaliteit van leven verbetert.”

Klik hier voor het item over dit onderwerp in het nos journaal

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen