‘VMS-onderzoek ADRZ afgerond’

ADRZ_logo_kleinUiterlijk juni moet duidelijk zijn of het ADRZ het felbegeerde Veiligheidsmanagementsysteem (VMS) certificaat krijgt. Dat schrijft het ziekenhuis in een nieuwsbrief. Het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) heeft vorige week onderzoek gedaan in de ziekenhuizen in Zierikzee, Vlissingen en Goes. Mede op basis van deze onderzoeken beslist het NIAZ of het ziekenhuis het certificaat krijgt.

Risico’s
Het VMS is het systeem waarmee ziekenhuizen risico’s signaleren, verbeteringen doorvoeren en beleid vastleggen. Het heeft betrekking op patiënten en personeel. De meeste ziekenhuizen, waaronder bijvoorbeeld ZorgSaam in Terneuzen, hebben een dergelijk certificaat.

Bewustwording
In december 2012 deed het NIAZ een inspectie in het ADRZ en daaruit bleek dat niet alle processen op elkaar zijn afgestemd na de fusie van drie jaar geleden. Vandaar dat het ADRZ het certificaat niet heeft.

Medicijnen
Uit de audit van vorige week kwamen zowel positieve als negatieve punten naar voren. Volgens het NIAZ werkte het ADRZ goed mee aan het onderzoek en heeft het ziekenhuis een proefproject voor de registratie voor medicijnen voor patiënten die ontslagen worden uit het ziekenhuis goed geregeld. Ook is het NIAZ te spreken over de omvang van het opleidingsbudget voor het personeel.

Verbeterpunten
Verbeterpunten zijn de wijze waarop toezicht is op de registratie van medisch specialisten en het officieel benoemen van functionarissen met bijzondere taken zoals de stralingsdeskundige.

Definitieve rapport
In april moet het definitieve rapport van het NIAZ af zijn. Uiterlijk juni moet bekend zijn of het ADRZ het VMS certificaat krijgt.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen