The Human Spark Vanaf 3 maart iedere maandagavond om 20.26 uur op Holland Doc 24

wetenschap kennisMiljarden jaren evolutie hebben ontelbare levensvormen voortgebracht. Maar alleen wij mensen kunnen denken in symbolen, technologie ontwikkelen, nadenken over het verleden, speculeren over de toekomst en fantaseren over het onbekende. In de driedelige Amerikaanse serie The Human Spark (PBS, 2011) gaat acteur en schrijver Alan Alda op een wetenschappelijke reis van de grottekeningen van Lascaux tot de Keniaanse vlaktes, op zoek naar wat ons onderscheidt van alle andere soorten op aarde.

Aflevering 1: Becoming us
In de eerste aflevering bekijkt Alan Alda 30.000 jaar oude grottekeningen in de Franse Dordogne. De kunstwerken zijn misschien wel gemaakt door de eerste moderne mensen. Maar voor die tijd liep er al honderdduizenden jaren een andere soort mens rond op aarde: Neanderthalers. Zij leefden duizenden generaties op dezelfde manier, en misten iets dat de moderne mens wel had. Die brak ondertussen met het verleden en ontwikkelde sociale netwerken en technische kennis. Wat maakte onze directe voorouders anders dan de Neanderthalers, die uiteindelijk het onderspit zouden delven?
Uitzending: maandag 3 maart 2014 om 20.26 uur

Aflevering 2: So human, so chimp
In aflevering twee onderzoekt Alan Alda onze naaste verwanten: chimpansees. Onze genen verschillen maar één of twee procent van elkaar. Wat delen we met hen, en welke nieuwe eigenschappen hebben mensen ontwikkeld sinds we onze eigen weg gingen in de evolutie? Alan doet mee aan verschillende experimenten, en ontdekt waar mensen uniek in zijn. Alleen wij kunnen nadenken over dingen die niet fysiek aanwezig zijn: zoals de ideeën en gedachten van anderen.  Deze vaardigheid kunnen we goed gebruiken in onze gezamenlijke ‘onderneming’ – de menselijke beschaving.
Uitzending: maandag 10 maart 2014 om 20.26 uur

Aflevering 3: Brain Matters
In de slotaflevering kunnen we door een breinscan letterlijk in Alan Alda’s hoofd kijken, op zoek naar zíjn human spark. We concentreren ons op unieke menselijke eigenschappen, zoals taal en vindingrijkheid. Het taalcentrum in onze hersenen blijkt nauw verbonden te zijn met het gebied waarmee we complex gereedschap gebruiken. In zijn eigen brein vindt Alda de plek waarmee hij zich inleeft in anderen. Hij ontdekt dat onze verbeelding, nog een unieke menselijke karaktertrek, heel dicht bij het hersengebied ligt waarmee we anderen proberen te begrijpen. Deze delen van ons brein zijn het actiefst als we helemaal niets doen.
Uitzending: maandag 17 maart 2014 om 20.26 uur

Klik hier voor meer informatie over deze wetenschapsserie op Holland Doc 24.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen