Succesvol seminar over organisatie bevolkingsonderzoek dikke darmkanker

Array

congresMaasstad Ziekenhuis deelt zijn kennis met ziekenhuizen in het landseminar, ziekenhuizen
Tijdens een druk bezocht seminar deelde het Maasstad Ziekenhuis woensdag 26 februari de kennis over de organisatie van het bevolkingsonderzoek dikke darmkanker met medisch specialisten, managers en beleidsmakers in Nederland die te maken hebben met de logistiek en inrichting van het bevolkingsonderzoek. De focus van het seminar lag op de lessen die geleerd zijn uit de pilot van het bevolkingsonderzoek in 2013 en van andere disciplines, alsmede toepassing van moderne simulatietechnieken om inzet van mens en middelen te optimaliseren.

Een aantal sprekers, waaronder Professor Kuipers van het Erasmus MC en Professor Kingma, voormalig voorzitter Medisch Spectrum Twente, deden hun verhaal over het belang van vroege detectie van darmkanker en de vertaling van dit project naar de ziekenhuisorganisatie. Het programma werd voorgezeten door mevrouw van Veldhuizen van het RIVM, programmaleider van dit landelijke bevolkingsonderzoek. De middag gaf inzicht in de aard van de logistieke operatie, mogelijke effecten op wachttijden, de kwaliteit van het programma en de mogelijkheden om via patiënt empowerment angst en stress bij deze speciale populatie te verminderen.

Goede waardering voor het seminar
Het Maasstad Ziekenhuis kreeg een uitstekende waardering van patiënten voor de pilot bevolkingsonderzoek darmkanker welke in oktober 2013 in de regio Zuid-West van start is gegaan. Ook het seminar is hoog gewaardeerd. Naast het Erasmus MC heeft het Maasstad Ziekenhuis ervaring opgedaan met deze logistiek ingewikkelde operatie: “Het Maag-, Darm- en Levercentrum (MDL Centrum) van het Maasstad Ziekenhuis behoorde met de andere ziekenhuizen in de pilot tot de eerste gecertificeerde centra in Nederland. Reden voor het MDL centrum van het ziekenhuis om de opgedane kennis te delen met collega’s”, vertelt de heer Jelle Haringsma, MDL arts en organisator van het seminar.

Gerichte informatie
“In januari 2014 zijn de eerste oproepen voor het landelijk bevolkingsonderzoek darmkanker verzonden met een FOBT ontlastingstest,” vertelt mevrouw Van Veldhuizen, programmaleider bevolkingsonderzoek RIVM. “Het programma wordt gefaseerd ingevoerd en zal uiteindelijk per jaar ongeveer 85.000 personen opleveren die verwezen worden voor een coloscopie. Bij de helft  van deze personen zal een geavanceerd adenoom of een carcinoom worden aangetroffen, waarvoor aanvullende  zorgtrajecten nodig zullen zijn. Dit landelijke seminar was dan ook zeer nuttig”, bevestigt mevrouw Van Veldhuizen. “Tijdens de speciale break-out sessies konden de bezoekers nog gerichter informatie krijgen over de onderwerpen: Organisatie en ICT, Pre-sedatie, Patiënt empowerment, Planning en Proces simulatie en Lessen uit de pilot in de regio Zuid-West.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen