Boek Arie van Wijhe over macht en machteloosheid, falen en lijden in een ziekenhuis

Array

Dokter, luister nou!
Eind 2013 kwam het boek Dokter, luister nou! uit van Arie van Wijhe. Zijn boek is autobiografisch en beschrijft het indringende verhaal over hoe macht en machteloosheid, falen en lijden in een ziekenhuis hand in hand gaan. De thema’s in zijn boek hebben al veel stof doen opwaaien binnen de zorg en politiek. Getuige de nieuwsberichten in de media over de kwaliteit van zorg in Nederland, zijn de ervaringen van Van Wijhe gedurende zijn verblijf in het ziekenhuis, het topje van de ijsberg van de problematiek van ons zorgstelsel.

Ontnomen
Arie van Wijhe, een fitte sportieve zestiger is als directeur van een verzekeringsbedrijf zeker van zijn kwaliteiten, capaciteiten en leiderschap. Hij speelt en ravot met zijn kleinzoon Morris en onderneemt regelmatig sportactiviteiten. Dan verandert het leven van Van Wijhe dramatisch. 9200000018700389Hij gaat voor een dagopname naar het ziekenhuis en vier weken later komt hij eruit als een ‘gebroken’ man, volledig afhankelijk van pijnmedicatie en voor altijd invalide. Het sporten en spelen met zijn kleinzoon is hem ontnomen. Ondanks wat hem overkomen is, kruipt de Vreelander in de pen en schrijft zijn verhaal.

Onmogelijke keuzes
Van Wijhe: ‘Het is een persoonlijk verhaal geworden, geschreven vanuit het perspectief van een patiënt. Voor een kleine ingreep aan een ruggenwervel werd ik in het ziekenhuis opgenomen. Bij die ingreep ontstond echter een complicatie met verstrekkende gevolgen.’ Met zijn verhaal wil de auteur een beroep doen op de gezondheidszorg: ‘Dit boek is een roep om vooral de patient centraal te stellen en om een discussie op gang te brengen. Wat ik allemaal meemaakte in het ziekenhuis heeft te maken met gebrek aan empathie, miscommunicatie en kennisverschil en hoe al deze factoren je tot een onmogelijke keuze kunnen brengen.’ Onbedoeld stelt de schrijver ook het huidige vergoedingsysteem, meer gericht op medisch-technische dan preventieve zorg, en daarmee de al maar oplopende kosten in de gezondheidszorg ter discussie. ‘In de afgelopen tijd verschenen diverse berichten in de media over bijvoorbeeld patiëntveiligheid en over winstuitkeringen door ziekenhuizen. Men wil rendement zien! De winst gaat boven het belang van de patiënt en daar heb ik de gevolgen al van ondervonden. Gelukkig kan ik het nog navertellen…’

De boeiende schrijfwijze van Van Wijhe nodigt je uit om het boek in één adem uit te lezen. Een boek dat herkenbare situaties beschrijft waarover iedereen, die in aanraking komt of is geweest met de zorg, wel weet mee te praten.

Meer informatie http://www.saamuitgeverij.nl/shop/dokter-luister-nou/

ISBN: 9789079679188

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen