“Superfoods bestaan wel”

Array

superfoodsHet voedingscentrum is gisteren naar buiten gekomen met het bericht dat superfoods niet bestaan.
Jesse van der Velde, auteur van de boeken Voor Altijd Jong en Superfoodrecepten is het slechts deels met het voedingscentrum eens. Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum stelde: “Er bestaan namelijk geen superfoods. De geclaimde gezondheidseffecten van superfoods zijn onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd.

Bovendien kan niet één voedingsmiddel alle belangrijke voedingsstoffen leveren die het lichaam nodig heeft” . Maar volgens Jesse van der Velde is het belangrijk dat het voedingscentrum de noodzaak van een gevarieerd voedingspatroon benadrukt. Inderdaad: niet één voedingsmiddel kan je alle belangrijke voedingsstoffen geven. Maar dat is dan ook niet de reden waarom mensen superfoods eten.”

Van der Velde: “Begin jaren 80 was 27 procent van de Nederlanders te zwaar. In 2009/2011 hebben 6,5 miljoen mensen (41 procent) in Nederland matig of ernstig overgewicht. Daarnaast is in de periode 2000 tot 2009 het absolute aantal ziekenhuisopnamen vanwege hart- en vaatziekten met 39% toegenomen (van 262.121 tot 364.666). Verder is het aantal nieuwe patiënten met kanker toegenomen van 70.300 naar 95.500 per jaar, dat is een stijging van 36%. Voor huidkanker is er zelfs een toename van 113% tussen 2000 en 2010. We breken record naar record. In mijn ogen zijn dit niet de records die we zouden moeten breken.”

“Mensen willen gezonder leven. Ze zijn op zoek naar meer pure, onbewerkte voedingsmiddelen rechtstreeks uit de natuur. Er zijn talloze studies die een verminderd risico op hart- en vaatziekten bij een hogere omega 3 consumptie aantonen. Maar waar halen we omega 3 uit? Voedingscentrum adviseert 2 keer per week vette vis, maar als dat voldoende zou zijn, waarom nemen hart- en vaatziekten dan zo erg toe in Nederland? Superfoods zoals lijnzaad, chia zaden, en algen geven ons meer omega 3.”

“Superfoods geven ons meer keuzemogelijkheden. Meer opties om gezond te eten, naast wat we nu al eten. Ze bestaan al duizenden jaren, het enige verschil is dat ze nu pas bekend worden in Nederland. Naar de effecten van individuele ingrediënten uit diverse superfoods is al veel studie gedaan. Zoals (maar niet beperkt tot) naar Phycocyanine in Spirulina, PPAR’s in Chlorella en de GLA vetten in hennep zaden. Deze studies naar specifieke superfoods laten juist wel zien wat voor gezondheidsvoordelen deze superfoods opleveren. In mijn ogen moeten superfoods juist worden gekozen en als aanvulling op een verder gezond voedingspatroon en gezonde levensstijl. Blind staren op superfoods is niet de oplossing. Voorlichting geven wanneer welke superfoods te gebruiken, en hoe deze onderdeel te maken van een algehele gezond voedingspatroon en gezonde levensstijl, is in mijn ogen de enige weg naar een gezond lichaam en wat Nederland betreft naar een gezond land. Wij maken zelf deze keuze”.

Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen