Astma voorspellen bij jonge kinderen

Array

kinderen-met-astmaLonneke van der Mark (AMC) en haar collega’s beschrijven in het tijdschrift Primary Care Respiratory Journal hoe zij een methode ontwikkelden waarmee huisartsen het risico op astma kunnen voorspellen bij voorschoolse kinderen met piepen, kortademigheid of herhaaldelijk hoesten (2014; epub 5 februari). De nieuwe scoringsmethode (CAPS) lijkt veelbelovend, maar externe validatie is nodig.

Astma begint bij kinderen meestal tijdens de voorschoolse jaren, en volgens Van der Mark et al. komt slechts één van de ongeveer tien bestaande voorspellingsmethoden uit de eerste lijn. Daarom volgden zij vanaf 2004 771 jonge kinderen met luchtwegklachten (leeftijd 1-5 jaar) tot zij 6 jaar oud waren. Met vragenlijsten brachten de onderzoekers astmasymptomen en milieuomstandigheden in kaart. Ook bepaalden zij bloedwaarden van specifiek-IgE tegen hond, kat en huisstofmijt. Aan het eind van de vervolgperiode keken de auteurs naar astmasymptomen, medicijngebruik en bronchiale hyperreactiviteit. Op basis van al deze gegevens ontwikkelden zij de ‘clinical asthma prediction score’ (CAPS), die loopt van 0-11 punten.

Ruim de helft van de kinderen maakte de studieperiode vol (n = 438), de prevalentie van astma op 6-jarige leeftijd was 42,7% (n = 187). Uit een multivariabele analyse bleek dat 5 klinische kenmerken astma optimaal voorspellen: leeftijd, astma of allergieën in de familie, slaapstoringen vanwege een piepende ademhaling, piepen zonder verkoudheid, en specifiek-IgE. Een CAPS-score onder de 3 kwam overeen met een negatief voorspellende waarde van 78,4% en een score boven de 7 duidde op een positief voorspellende waarde van 74,3%.

Na een passende externe validatie kan de CAPS ouders en dokters helpen bij het al dan niet medisch ingrijpen bij jonge kinderen met klachten die op astma wijzen, zo besluiten de auteurs.

Bron: NTvG/Lucas Mevius

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen