Antoni van Leeuwenhoek ontvangt subsidie voor behandeling op maat bij borstkanker

Array

pink_ribbon_2Vier onderzoeksprojecten van het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) ontvangen subsidie van Pink Ribbon. Deze stichting haalt geld op voor borstkankeronderzoek. De toegekende subsidies, in totaal 1,1 miljoen euro, worden gebruikt voor onderzoek naar betere behandeling op maat voor borstkankerpatiënten.

Het grootste deel van het geld gaat naar twee projecten geleid door AVL-patholoog Jelle Wesseling. Het doel van beide projecten is om een betere diagnose te kunnen stellen bij vrouwen met een voorstadium van borstkanker (een ductaal carcinoma in situ, of kortweg DCIS). Dit om overbehandeling te voorkomen. Vrouwen met DCIS ontvangen nu dezelfde behandeling als vrouwen met borstkanker, terwijl bekend is dat DCIS zich niet altijd tot borstkanker zal ontwikkelen. Wesseling wil op basis van gegevens van vrouwen die tussen 1998 en 2008 meededen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker kijken welke typen DCIS een hoog of laag risico op borstkanker geven. Voor dit project is 280.000 euro toegekend. Het tweede project is een internationale studie, waarbij vrouwen met een weinig risicovolle vorm van DCIS ofwel de standaardbehandeling krijgen, ofwel alleen onder controle blijven. Binnen dit project, dat 308.000 euro subsidie ontvangt, staat de kwaliteit van leven van de deelnemende vrouwen centraal. Het AVL zal binnen beide studies gaan samenwerken met het Amsterdamse AMC, het Maastricht UMC en het UMC Utrecht onder de hoede van de Borstkanker Onderzoeksgroep (BOOG).

 Risicovoorspelling bij BRCA mutatie
Ook het HEBON-project, geleid door epidemioloog Matti Rookus, ontvangt subsidie van Pink Ribbon. Dit project richt zich op vrouwen met een erfelijke mutatie in de ‘borstkankergenen’ BRCA1 of BRCA2. Hoewel bekend is dat vrouwen met een mutatie in een van deze genen een hoge kans op borstkanker hebben, is die kans niet voor elke vrouw even hoog. Binnen de HEBON studie wordt een grote groep vrouwen met een BRCA1 of BRCA2 mutatie over langere tijd gevolgd. Bij deze vrouwen wordt stamboomonderzoek gedaan en worden gegevens verzameld over hun leefgewoonten, eventuele preventieve behandelingen en welke precieze mutatie zij dragen. Daarnaast wordt een groot aantal genetische varianten bepaald. Deze informatie wordt in verband gebracht met hun risico op borst- en eierstokkanker. Het doel van dit project is om het kankerrisico beter te kunnen voorspellen dan nu het geval is. Hiermee kan beter worden ingeschat bij wie preventieve behandeling, zoals een borstamputatie, echt nodig is en op welke leeftijd. Het project heeft 345.000 euro subsidie toegekend gekregen, en is een samenwerking van het AVL en het UMC Groningen met alle andere UMC’s.

Uitgezaaide borstkanker
Tot slot ontvangt een project geleid door oncoloog Emile Voest, tevens bestuurslid van het AVL, een startsubsidie van 200.000 euro. Binnen dit project zal worden onderzocht of het mogelijk is om te voorspellen of een patiënt met uitgezaaide borstkanker wel of geen baat zal hebben bij behandeling. Een recent ontwikkelde techniek maakt het mogelijk om tumor “organoids” te laten groeien (een kweek van oneindig delende kankerstamcellen uit biopten van tumorweefsel van een patiënt). Dit maakt het in theorie mogelijk om, buiten het lichaam van de patiënt, te beoordelen of behandeling met specifieke anti-kankermiddelen bij deze individuele patiënt zinvol is. Het project is een samenwerking met het UMC Utrecht en het Hubrecht Instituut.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen