Maartnummer populair-wetenschappelijk webmagazine KennisInZicht online

Array

umcgDeze maand in UMCG KennisInZicht: Hoe kan een te vroeg geboren kind gezond opgroeien? Hoe weet een pil waar de pijn zit? En: UMCG-onderzoeker Bianca Brundel is op weg naar een doorbraak in de behandeling van boezemfibrilleren, Tjibbe Donker waarschuwt voor bacterieverspreiding bij veranderingen in de zorg en Jelle Vehof onderzoekt de oorzaak van droge ogen.

“Is de behandeling in het belang van het kind?”
MPA EXTRA – Kan een te vroeg geboren kind gezond opgroeien? En hoe kun je daar direct vanaf de geboorte al voor zorgen, als het in de couveuse aan allerhande slangetjes ligt? Volgens de arts-onderzoekers van de afdeling Neonatologie van het Beatrix Kinderziekenhuis is het voorkomen van hersenschade de sleutel. Dreigende hersenschade kan worden opgespoord met een nieuwe, mede in Groningen ontwikkelde techniek die het zuurstofgehalte in het hersenweefsel meet.

Hoe weet een pil waar de pijn zit?
VRAAG EN ANTWOORD – Bij een stevige hoofdpijn halen we paracetamol of ibuprofen uit de schappen van de drogist. Maar hoe weet die pil nou waar je pijn hebt? Hoogleraar Pijn Gerbrand Groen van het Pijncentrum van het UMCG legt uit dat de meeste pijn niet zo eenvoudig te bestrijden is. “We weten heel veel nog niet.”

Perspectief op nieuwe medicijnen tegen boezemfibrilleren
ONDERZOEKER IN BEELD – Behandelingen van boezemfibrilleren zijn nog vaak onsuccesvol. Klinisch farmacologe in het UMCG Bianca Brundel (43) ontwikkelde met behulp van fruitvliegjes nieuwe medicijnen die het hart beschermen tegen schade van de hartritmestoornis. Met de Dekkersbeurs van 550.000 euro die ze van de Hartstichting kreeg, wil ze nu kijken of schade daarmee ook te herstellen is. “Dat zou een echte doorbraak zijn”.

Veranderingen in de zorg kunnen bacterieverspreiding in de hand werken
UITGELICHT – In geen enkel ziekenhuis zijn ze welkom: bacteriën die moeilijk of niet te bestrijden zijn met antibiotica. Helaas laten ze zich, ondanks strenge hygiënemaatregelen, niet gemakkelijk tegenhouden. UMCG-onderzoeker Tjibbe Donker onderzocht hoe deze bacteriën zich verspreiden en concludeert dat veranderingen in de zorg de verspreiding van bacteriën in de hand kunnen werken. “We moeten uitkijken dat we de zorg niet onveiliger maken”, waarschuwt hij.

Op zoek naar de oorzaak van droge ogen
IN DE LIFT – Jelle Vehof is arts-assistent bij Oogheelkunde in het UMCG. Hij doet onderzoek naar de oorzaak van droge ogen. Hiervoor maakt hij gebruik van data uit het bevolkingsonderzoek LifeLines.

De volgende editie van het webmagazine kennisInZicht verschijnt in april.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen