Veel Nederlanders slapen slecht

slaapproblemen-225x300Fonds Psychische Gezondheid lanceert enquête om uit te vinden waarom
Nederlanders slapen slecht. Althans, dit blijkt uit de resultaten van een vragenlijst onder bijna 9.400 mensen[1] op de website van Fonds Psychische Gezondheid. 62% van de ondervraagden geeft aan zich ’s ochtends meestal niet uitgerust te voelen. 82% zegt door slaapproblemen soms of regelmatig minder goed te presteren op het werk of op school. In het kader van de Internationale Dag van de Slaap (14 maart) lanceert Fonds Psychische Gezondheid een nieuwe enquête, om erachter te komen waarom mensen niet goed slapen én wat zij al gedaan hebben om beter te slapen.

Het meest voorkomende slaapprobleem is slapeloosheid. Voor zo’n 10% van de Nederlanders is slapeloosheid een langdurig (chronisch) en ernstig probleem. Zij hebben gedurende minstens drie maanden moeite met inslapen en/of doorslapen en zijn niet uitgerust overdag.

Twee keer zoveel kans op een depressie
Chronische slapeloosheid heeft een grote invloed op het dagelijks leven. Baer Jonkers, psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid: “Mensen die lijden aan chronische slapeloosheid ondervinden hier overdag veel hinder van. Doordat ze niet voldoende uitrusten hebben ze overdag last van extreme vermoeidheid en zijn prikkelbaar en labiel. Chronische slapeloosheid kan op den duur zelfs leiden tot angstklachten en depressie.” Volgens slaaponderzoeker Jaap Lancee hebben mensen die lijden aan chronische slapeloosheid twee keer zoveel kans om later in hun leven een depressie te ontwikkelen.

Acht uur slaap is niet de norm
Jonkers: “Blijf niet doorlopen met slaapproblemen. Doe er iets aan, vooral om erger te voorkómen. Allereerst: laat vastomlijnde ideeën los over slaap: niet iedereen heeft bijvoorbeeld acht uur slaap per nacht nodig.Bekijk ook waarom je niet goed slaapt:pieker je veel, heb je last van stress of heeft er onlangs een ingrijpende gebeurtenis plaatsgevonden? Je kunt maatregelen nemen die kunnen helpen beter te slapen, zoals ontspanningsoefeningen, het opschrijven van de zaken waar je over piekert en het omzetten van negatieve gedachten in positieve gedachten. Dit is niet altijd eenvoudig, maar het loont de moeite om te proberen. Ook komt het voor dat de huisarts een slaapmiddel voorschrijft. Dit werkt echter maar tijdelijk, op de lange termijn werkt cognitieve gedragstherapie het beste.”

Nieuwe enquête
Fonds Psychische Gezondheid weet nu dát veel mensen niet goed slapen, maar wil ook weten waarom. Daarom lanceert het Fonds vandaag een nieuwe enquête op zijn website www.psychischegezondheid.nl/slapeloosheid. Hier staan ook tips en ontspanningsoefeningen voor mensen die last hebben van slapeloosheid. Helpen deze tips niet of is er sprake van een ander slaapprobleem, dan raadt het Fonds mensen aan met de huisarts te gaan praten.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen