‘Oma-veiling’ slecht voor de zorg, ouderen en medewerkers

Array

De Volkskrant bericht vandaag over gemeenten die ouderen die thuiszorg nodig hebben veilen op een soort online marktplaats. Abvakabo FNV vindt deze ontwikkeling stuitend en zorgwekkend en stelt dat deze veiling van oma’s en opa’s direct moet stoppen.

Gemeenten plaatsen kwetsbare ouderen op een website en thuiszorgorganisaties moeten hier vervolgens op bieden. De zorgorganisatie die het werk voor de laagste prijs wil doen, mag de thuiszorg een periode verzorgen. Kwetsbare ouderen zijn niet geschikt om digitaal te veilen. Dit is respectloos, maar brengt ook de kwaliteit van zorg in gevaar. Abvakabo FNV pleit voor het stoppen met aanbesteden in de zorg. Het veilen van ouderen zou direct verboden moeten worden.

voorzitter-hamer40 procent minder voor huishoudelijke verzorging
Het kabinet snijdt flink in de thuiszorg. Op 1 januari 2015 wil het kabinet 40 procent minder geld uitgeven aan de huishoudelijke verzorging. Dit is raar, want het kabinet vindt ook dat ouderen langer thuis moeten kunnen blijven wonen en verzorgingshuizen worden daarom op dit moment al gesloten. Dit zorgt voor een groot verlies aan zorg en een groot verlies aan werk. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor deze thuiszorg.

Onder het juk van de aankomende bezuinigingen ziet Abvakabo FNV gemeenten de gekste trucs bedenken om de thuiszorg zoveel mogelijk af te knijpen. In sommige gemeenten moeten kinderen van vijf jaar de boodschappen gaan doen. Andere gemeenten dwingen thuiszorgmedewerkers in loondienst in een (goedkopere) alfaconstructie te gaan werken, zonder cao en sociale rechten. Allemaal om de thuiszorg zo goedkoop mogelijk te maken. Maar een aantal gemeenten heeft nu dus bedacht dat het letterlijk veilen van ouderen die thuiszorg nodig hebben rendabel kan zijn.

Strengere regels aanbesteding
Abvakabo FNV pleit al langer voor veel strengere regels rondom aanbestedingen in de zorg en ziet veel liever dat gemeenten de thuiszorg helemaal niet meer aanbesteden. Hierdoor kunnen zorgorganisaties samenwerken in plaats van elkaar beconcurreren met de laagste prijs op internetveilingen. Bovendien worden door het niet aanbesteden een hoop bureaucratische kosten bespaard. De zogenaamde ‘oma-veiling’ zou volgens Abvakabo FNV direct onmogelijk gemaakt moeten worden. De nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning, die op dit moment bij de Tweede Kamer ligt, moet dit regelen.

In januari heeft Abvakabo FNV een cao huishoudelijke verzorging gesloten met de thuiszorgwerkgevers. Belangrijk punt in deze cao is een minimumwaardering voor thuiszorgmedewerkers, zodat zorgorganisaties niet kunnen concurreren op arbeidvoorwaarden.

Cao
De cao regelt ook dat thuiszorgorganisaties bij een contractswisseling medewerkers overnemen met behoud van rechten. De cao kan op dit moment nog niet op de steun rekenen van de andere werkgeversorganisatie in de thuiszorg, Actiz. Belangrijk voor de zekerheid van werk van thuiszorgmedewerkers en de zekerheid van zorg van cliënten is dat de cao snel bindend wordt verklaard, zodat iedereen zich aan dezelfde regels moet houden.

Bron: Abvakabo FNV

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen