Je poep wil je wat vertellen!

Array

TNS Nipo onderzoek bevestigt Nederlanders onbekend met darmkanker
‘Je poep wil je wat vertellen’ – met deze nieuwe campagne wijst de Maag Lever Darm Stichting in het kader van darmkankermaand maart Nederlanders op herkenbare klachten van darmkanker. Ee?n op de twintig mensen krijgt darmkanker, maar de onbekendheid met de ziekte is groot.

Toegegeven, het is niemands favoriete onderwerp, maar het zegt veel over je gezondheid: poep. Soms kan een andere kleur of vorm van je drol, of een verandering in je ontlastingspatroon betekenen dat er iets niet helemaal goed is met je darmen of met je spijsvertering.
Misschien komt dit door iets wat je hebt gegeten of gedronken? Maar er kan ook iets ernstigs aan de hand zijn: darmkanker.

Regelmatig een kritische blik in de wc pot werpen, kan een hoop ellende voorkomen. Daarom start de Maag Lever Darm Stichting vandaag ‘Je poep wil je wat vertellen’, een campagne met een pratende drol in de hoofdrol. Nadat de drol uit het riool valt reist hij terug naar zijn baasje om hem iets te vertellen. Met radiospotjes, een aansprekend filmpje, een campagne op Facebook, Twitter en andere online media wil de stichting deze maand op ludieke wijze het praten over poep uit de taboesfeer halen.

De Maag Lever Darm Stichting maakt het checken van je poep gemakkelijk met de poepwijzer: een handige online tool op www.jepoep.nl waarmee iedereen kan controleren of zijn of haar ontlasting in orde is of dat het verstandig is de huisarts te raadplegen.

Meer dan helft Nederlanders weet niets van darmkanker
Maar weinig mensen zijn zich bewust van klachten die op darmkanker kunnen wijzen. Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat ruim 50% de klachten van darmkanker niet kent en ook niet controleert. “Met de campagne willen we de kennis over darmkanker vergroten en stimuleren dat mensen tijdig naar de huisarts gaan”, zegt Marian Verasdonck, directeur van de Maag Lever Darm Stichting. ”Tijdige diagnose redt levens!”

E?e?n op de twintig mensen krijgt darmkanker
In Nederland krijgt ongeveer e?e?n op de twintig mensen in zijn of haar leven de diagnose darmkanker. Dagelijks overlijden 13 mensen aan deze ziekte. Daarmee is darmkanker de tweede vorm van kanker waar Nederlanders aan overlijden. Bij darmkanker is het belangrijk om er in een vroeg stadium bij te zijn, dan zijn de vooruitzichten en de behandelmogelijkheden beter.

Bron: MLD Stichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen