‘Mooiste poepdoos van Nederland’

Array

In ‘darmkankermaand’ extra aandacht voor ‘het kleinste kamertje’
Van 25 tot en met 30 maart zijn patiënten en bezoekers van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) welkom in ‘het kleinste kamertje’. Dat is een tijdelijke mini-bioscoop in de centrale binnentuin van het ziekenhuis. Er draait een luchtige film over een ernstig onderwerp: darmkanker. In een video van 10 minuten maken bekende Nederlandse acteurs duidelijk hoe je signalen van darmkanker kunt herkennen. De ziekte valt bij vroege ontdekking vaak goed te behandelen. ‘Het kleinste kamertje’ is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting en past helemaal in het kader van maart als internationale darmkankermaand. Het CWZ steunt de campagne van harte en verzorgt vragenuurtjes voor wie na het zien van de film nog meer informatie wenst.

lou-toilet-seatHet CWZ heeft veel ervaring met onderzoek naar en behandeling van darmkanker en is dan ook erkend als screeningscentrum voor het in februari gestarte landelijk bevolkingsonderzoek darmkanker. Een groot team van medisch en verpleegkundige specialisten werkt samen om de patiënten ‘op maat’ zorg te bieden. Een aantal van deze zorgverleners zal ’s middags bij het ‘kleinste kamertje’ zitten om vragen te beantwoorden. De precieze tijden van deze vragenuurtjes zijn te vinden op cwz.nl (nieuwsrubriek).

Darmkanker
Dagelijks krijgen 35 mensen de diagnose darmkanker te horen. 5.000 mensen overlijden jaarlijks aan deze ernstige ziekte. Daarmee is darmkanker de tweede vorm van kanker waar Nederlanders aan overlijden. Darmkanker is wel één van de best behandelbare vormen van kanker, mits de ziekte in een vroeg stadium wordt vastgesteld. Als je er vroeg bij bent, zijn de vooruitzichten en behandelmogelijkheden beter. Uit onderzoek blijkt dat 60 procent van de mensen boven de 50 weinig tot geen kennis over darmkanker heeft. Terwijl meer kennis de kans op het herkennen van alarmsignalen vergroot, met zoals gezegd een verhoogde kans op genezing.

‘Het kleinste kamertje’
In ‘Het kleinste kamertje’, door de Maag Lever Darm Stichting ook wel ‘de mooiste poepdoos van Nederland’ genoemd, komen verschillende aspecten van darmkanker aan de orde. Niek Barendsen, tekstschrijver en regisseur van onder andere ‘Het Klokhuis’ schreef en regisseerde het verhaal.

Bron: CWZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen