Promotie: Medicatieveiligheid oudere ziekenhuispatiënt

Array

zieke oudereJoanna Klopotowska: ‘Medication Safety in Older Inpatients: measurement and intervention strategies’.
Bij een op de vier oudere ziekenhuispatiënten worden medicatiefouten (Adverse Drug Events of ADE’s) gemaakt. Uit het proefschrift van Klopotowska blijkt dat deze ADE’s vaak (in 71 procent van de gevallen) vermijdbaar zijn; veelal gaat het om voorschrijffouten. Die leiden vaak tot ernstige schade voor de patiënt en behandelteams herkennen deze fout niet altijd.

De promovenda onderzocht hoe het is gesteld met medicatieveiligheid van de oudere ziekenhuispatënt. Daarvoor mat ze onder andere de onbedoelde schade door ADE’s. Herkenning daarvan kan verbeteren door een gerichte interventiestrategie. Die bestaat uit een gedetailleerde medicatiereview door een ziekenhuisapotheker (inclusief persoonlijke feedback aan AIOS), geriatrisch farmacotherapie-onderwijs en een kaartje voor de behandelaar met daarop een medicatiecheck. Dit bracht het aantal vermijdbare ADE’s met circa de helft omlaag; het aantal ernstige vermijdbare ADE’s daalde zelfs met 63 procent, terwijl het aantal niet-herkende ADE’s eveneens sterk verminderde (namelijk met 52 procent).

Veel oudere patie?nten lijden aan meerdere chronische ziekten, die niet zelden ook behandeld worden door meerdere specialisten. Dit kan leiden tot polyfarmacie (het gebruik van meer dan vijf geneesmiddelen), en dat is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van vermijdbare ADE’s. Een ziekenhuisapotheker die het medicijngebruik van opgenomen oudere patie?nten overziet, kan een belangrijke rol spelen in het voorkomen van verkeerd medicijngebruik of onjuiste medicatiekeuzes. Klopotowska pleit ervoor dat ziekenhuisbestuurders, zorgverzekeraars en zorgverleners samen proberen tot een betere medicatieveiligheid te komen.

Promotor; prof. dr. Loraine L. Lie-A-Huen Co-promotores: prof. dr. S.E.J.A. de Rooij en dr. S.M. Smorenburg
Plaats en tijd: Aula, 21/3  11.00 uur

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen