Siemens helpt Blijdorp met diagnostiek

Array

KB-20140122-Willem_Schaftenaar-7262Wanneer zijn de olifanten in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam vruchtbaar en op welk tijdstip is de bevalling te verwachten? Het zijn vragen die Siemens Healthcare Diagnostics mee helpt te beantwoorden. Siemens schenkt Blijdorp speciale diagnostische apparatuur, zodat de Diergaarde cruciale testen nog beter kan uitvoeren.

Het laboratorium van Blijdorp beschikt nu over een zogenaamde ADVIA Centaur van Siemens. Met de ADVIA Centaur is Blijdorp in staat om de 16 weken durende vruchtbaarheidscyclus van de twee vrouwelijke Aziatische olifanten nauwkeurig in beeld te brengen. “Die enkele keren per jaar dat de vrouwtjes bronstig zijn, willen we niet voorbij laten gaan”, aldus dierenarts Willem Schaftenaar van Diergaarde Blijdorp. “De concentratie van het hormoon progesteron meten we daarom wekelijks. Omdat wij het Europese fokprogramma voor de Aziatische olifant coördineren, doen we die bepalingen ook voor een aantal andere dierentuinen.”

“Naast het bepalen van de vruchtbare periode, kunnen we ook redelijk nauwkeurig bepalen wanneer de geboorte gaat plaatsvinden. Ook dat is belangrijk, omdat we daar graag bij willen zijn om de bevalling in goede banen te leiden. Je ziet bij olifanten die voor het eerst een kalf krijgen, daar wel eens problemen mee hebben. Gelukkig is dat nu aan het afnemen.”

Het laboratorium van Diergaarde Blijdorp meet de concentratie progesteron in het bloed van de olifanten, om de vruchtbare periode te bepalen. “Progesteron is een hormoon dat bij mens en dieren voorkomt en dat met de ADVIA Centaur gemeten kan worden”, aldus General Manager Jan Rothuizen van Siemens Healthcare Diagnostics. ”In samenwerking met Diergaarde Blijdorp hebben we vast kunnen stellen dat deze belangrijke test ook bij olifanten betrouwbaar toegepast kan worden. We zijn blij en ook wel trots dat we dat we Diergaarde Blijdorp met dit belangrijke onderzoek kunnen helpen.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen