Geen vervolging van ziekenhuis en bestuurders MST in zake Jansen Steur

De officier van justitie die het onderzoek leidde naar het Medisch Spectrum Twente (MST), waar een inmiddels door de rechtbank veroordeelde neuroloog werkte, heeft besloten het ziekenhuis niet verder te vervolgen, dat meldt Letselschadespecialist Yme Drost. Volgens het OM heeft onderzoek geen mogelijke strafbare feiten opgeleverd waarvoor het voormalige bestuur van het Medisch Spectrum Twente vervolgd zou kunnen worden. Noch is er enig vermoeden van strafbare feiten ten aanzien van de oud-bestuurders en andere werknemers van het ziekenhuis.  Enkele ex-patiënten van de voormalig neuroloog Jansen Steur hadden aangifte gedaan tegen het ziekenhuis en voormalige bestuurders daarvan wegens het medeplegen van mishandeling door het stellen van onjuiste diagnoses. Het bestuur van het MST, de belangenbehartiger van de ex-patiënten en de aangevers zijn dinsdag zelf door het OM op de hoogte gesteld van de beslissing.

tuchtrechtHet MST en de bestuurders waren er tot het vertrek van de neuroloog niet van op de hoogte dat de hij bij vele patiënten een onjuiste diagnose had gesteld. Tot aan 2003 ging het slechts om enkele incidenten die als op zichzelf staand werden beschouwd en afgewikkeld, aldus het Openbaar Ministerie (OM). Het MST ontzegde de dokter eind 2003 de toegang nadat bekend was geworden dat deze voor zijn medicijnverslaving recepten van collega’s had gebruikt. De zorg aan de ex-patiënten van de neuroloog werd overgenomen door diens collega’s. De voormalig patiënten probeerden een paar jaar geleden al het ex-bestuur voor de rechter de krijgen, maar ook toen hield het OM dat af.

Begin dit jaar is Jansen tot 3 jaar gevangenisstraf veroordeeld, maar het OM en hij gingen daartegen in beroep.

Het ziekenhuis heeft meegewerkt aan alle onderzoeken die er zijn geweest. Bovendien zijn er inmiddels ruim 10 jaar verstreken en hebben er grote veranderingen plaatsgevonden in de invulling van de rol die de Raad van Bestuur heden ten dage in een ziekenhuis heeft met betrekking tot de patiëntveiligheid.  De aangevers kunnen over de beslissing van de officier een zogenoemde artikel 12 klacht indienen bij het Hof in Arnhem.

Nader nieuws volgt, zo meldt de site van Drost Letselschade

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen