Jicht en gebruik pijnstillers boosdoeners bij risico’s hart- en vaatziekten reumapatiënten

Array
Reumapatiënten met jicht en reumapatiënten die bepaalde pijnstillers gebruiken hebben een hoger risicoprofiel op hart- en vaatziekten, dat blijkt uit het onderzoek van reumatoloog Inger Meek. Meek is opgeleid in Medisch Spectrum Twente en promoveert op dit onderzoek vrijdag 21 maart aan de Universiteit Twente.

In vergelijking met de rest van de bevolking zijn er meer risico’s op hart- en vaatziekten bij patiënten met een reumatische ziekte. Uit het onderzoek van Meek, in een groep patiënten met verschillende reumatische ziekten, blijkt dat het risicoprofiel van juist jicht patiënten het meest ongunstig is op alle onderzochte risicofactoren. Ook bleek uit het onderzoek van de promovendus dat bepaald gebruik van pijnstillers tot een verhoogd risico leidt op hart- en vaatziekten.inger-meekAandacht voor reumapatiënten met jicht
In het onderzoek is ernaar gekeken of er bepaalde reumatische ziekten leiden tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. In tegenstelling tot historische constateringen, dat patiënten met reumatoïde artritis een toegenomen kans sterfte door hart- en vaatziekten hadden, bleek uit het onderzoek van Meek dat vooral mensen met jicht een verhoogd risico lopen. Jicht is een reumatische ziekte waarbij urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten. Dit komt doordat de stofwisseling in het lichaam niet goed verloopt, waardoor urinezuur zich ophoopt

Voorzichtig met pijnstillers
Een continu gebruik van ibuprofen blijkt als pijnbestrijding niet veel goed te doen voor de risico’s op hart- en vaatziekten. Daarentegen is het risico voor patiënten met reumatoïde artritis juist lager als zij behandeld worden met het geneesmiddel methotrexaat. En in tegenstelling tot de huidige richtlijnen dient het middel naproxen (ontstekingsremmende pijnstiller) vermeden te worden bij risicopatiënten die tevens aspirine gebruiken ter voorkoming van een hartinfarct. Uit de studie blijkt dat de combinatie van naproxen met aspirine tot verlies leidt van het anti stollend effect van aspirine.

Screening van patiënten
De data voor het onderzoek van Meek is afkomstig uit het cohort Arthritis Center Twente CardioVascular Disease (ACT-CVD). Sinds 2009 worden patiënten van het ReumaCentrum Twente gescreend op risicofactoren voor hart- en vaatziekten. De resultaten van deze screening zijn in geanonimiseerde vorm opgeslagen in een database en patiënten worden periodiek gevolgd voor het optreden van nieuwe hart- en vaatziekten en overlijden.

Naar Parijs met Stichting ReumaRun
Na haar promotie vertrekt Inger Meek, tevens voorzitter van de Stichting ReumaRun, met vier patiënten naar Parijs op de fiets. De eindbestemming betreft een Europees reumacongres. Elk jaar reist Meek met een groepje patiënten en collega Nancy ter Avest-Schotmeijer op de fiets naar het congres. Reumatoloog en promovendus Inger Meek: “We willen patiënten het positieve laten ervaren van met elkaar bewegen. Een gezamenlijke uitdaging draagt daar aan bij.” Meek organiseert ook sportieve activiteiten voor kinderen met reuma.

Promotie
De promotie van Inger Meek vindt plaats op de UT- campus op 21 maart om 12.30 uur in gebouw de Waaier. Promotor is Prof. dr. Mart van de Laar en assistent promotor is dr. Harald Vonkeman. Inger Meek deed haar onderzoek in het Reumacentrum Twente, Medisch Spectrum Twente en werkt nu als reumatoloog/onderzoeker bij het RadboudUMC afd. Reumatische ziekten. Haar onderzoek is ondergebracht in het Instituut IGS van de Universiteit Twente.

Bron: MST
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen