Minder dan 1 op de 3 onderzoekers is een vrouw

Array

Minder dan 1 op de 3 onderzoekers is een vrouw, volgens een rapport uitgegeven door de L’Oréal Foundation
Parijs, 19 maart, 2014. Ter gelegenheid van de 16e L’Oréal-UNESCO For Women in Science Awards, en in aanwezigheid van de vijf Laureaten van de 2014 Awards, publiceerde de L’Oréal Foundation deze ochtend de conclusies van een international onderzoek, dat werd gedaan door de Boston Consulting Group naar de positie van vrouwen in de wetenschappelijke sector. De resultaten tonen aan dat de ondervertegenwoordiging van vrouwen in de internationale wetenschappelijke gemeenschap opvallend blijft ondanks enige verbetering ten opzichte van de afgelopen tien jaar. Deze kloof tussen vrouwen en mannen verbreedt op een aantal belangrijke momenten van hun academische en professionele carrières.

eeuw van de vrouwSinds eind jaren ’90 is het percentage vrouwen in wetenschappelijk onderzoek toegenomen met slechts 12%.
Om het aanhoudende gebrek aan evenwicht tussen mannen en vrouwen en de verschillende stadia waarin vrouwen achterlopen beter te begrijpen heeft de L’Oréal Foundation een status rapport uitgegeven over de huidige situatie. Wereldwijd is minder dan één op de drie wetenschappelijke onderzoekers een vrouw. De onvermijdelijke conclusie is dat de gelijkheid tussen mannelijke en vrouwelijke onderzoekers nauwelijks is verbeterd.

Voor een vrouwelijke middelbare scholiere is het drie keer minder waarschijnlijk om door te studeren en te promoveren dan voor een mannelijke middelbare scholier.

Hoewel meisjes en jongens gelijke prestaties vertonen in exacte vakken op de middelbare school, stappen jonge vrouwen geleidelijk af van de exacte wetenschap in de loop van hun carrière.

Ook wanneer we kijken naar het carrière pad, zien we dat slechts 32% van de Bachelors in exacte wetenschappen vrouw is. Deze verhouding zakt naar 30% onder de Master studenten en naar 25% onder de promovendi.

In de Europese Unie, bekleden vrouwen slechts 11% van de hoogste academische posities in wetenschappelijke disciplines. Het aandeel van vrouwen aan het hoofd van wetenschappelijke instellingen verschilt van land tot land: 6% in Japan, 27% in de VS, 29% in Frankrijk en 34% in Spanje. Wat betreft de Nobel Prijzen voor de wetenschap, is er sinds de aanvang van deze prijzen in 1901 minder dan 3% toegekend aan vrouwen; in totaal 16 prijzen, waarvan er 2 aan Marie Curie werden toegekend.

Stereotypes en vooroordelen: de eerste barrières voor jonge vrouwelijke
studenten bij het kiezen van een wetenschappelijke loopbaan

Jonge vrouwen – maar ook hun ouders, docenten en de maatschappij in zijn geheel – lijken vooroordelen te hebben die hen ontmoedigen om een exacte wetenschappelijke studie te volgen: “exacte wetenschappen zijn saai”; “jongens zijn niet geïnteresseerd in bèta’s”; “er zijn geen banen voor exact wetenschappelijk afgestudeerden”; “Ik wil een verschil maken en de wereld veranderen, en werken in een lab of natuurkunde studeren is niet de manier om dat te realiseren”; “Ik wil niet als een niet sociale ‘gekke wetenschapper’ overkomen”. Maar het meest alarmerende stereotype is degene die suggereert dat mannen beter zijn in exacte wetenschappen…iets waarvoor geen bewijs is.

De L’Oréal Foundation zet zich steeds meer in voor vrouwen in de wetenschap

Al 16 jaar lang identificeert de L’Oréal Foundation, via haar internationale programma, L’Oréal-UNESCO For Women in Science, uitzonderlijke vrouwelijke wetenschappers, die zij eert. Ook kent zij onderzoeksbeurzen toe aan veelbelovende jonge vrouwelijke wetenschappers. In totaal, zijn er meer dan 2,000 vrouwen erkend sinds 1998.

Om de spotlight op vrouwen te richten die wereldwijd aan wetenschappelijke vooruitgang werken lanceerde de L’Oréal Foundation op 8 maart jl. DiscovHER, het eerste on-line medium gewijd aan vrouwen in de wetenschap: www.discov-her.com.

“Het belonen van de wetenschappelijke kwaliteit van deze vrouwen en hen helpen om naamsbekendheid te creëren heeft bijgedragen aan het bieden van succesvolle rolmodellen voor jongere generaties. Het bewijst dat de wetenschap geen privé domein van mannen is. De L’Oréal Foundation streeft er nu naar om ervoor te zorgen dat meer jongere vrouwen een wetenschappelijke carrière willen kiezen.” aldus Sara Ravella, General Manager van de L’Oréal Foundation.

Komende herfst zal de L’Oréal Foundation haar nieuwe projecten onthullen met als doel om steeds meer vrouwen in de wetenschap te laten participeren en stereotypes te verminderen en om zo een concreet antwoord op de ongelijkheid, geïdentificeerd door de Boston Consulting Group, te geven.
______________________________________________________________
HET BOSTON CONSULTING GROUP RAPPORT – November 2013

Het onderzoek is uitgevoerd door Boston Consulting Group in 14 landen: Frankrijk, Duitsland, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Japan, stedelijk China, Brazilië, Argentinië, Zuid Afrika, Marokko, Egypte, India en Indonesië.
De analyse werd geconcentreerd op 7 landen die vergelijkbaar zijn wat betreft educatie en de rechten van vrouwen: Frankrijk, Duitsland, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Japan, stedelijk China. De bovenstaande cijfers zijn gebaseerd op een analyse van de statistieken uit deze landen en op gegevens die door de Boston Consulting Group werden verzameld voor de L’Oréal Foundation.
Belangrijkste bronnen: UNESCO, OECD, national statistical offices (2000, 2011, 2012), Boston Consulting Group.

Het rapport is beschikbaar op www.discov-her.com/mediacenter

Voor meer details over het L’Oréal-UNESCO For Women in Science programma: www.loreal.fr/foundation of www.forwomeninscience.nl

Volg het programma:
– op Facebook https://www.facebook.com/forwomeninscience
– op Twitter #womeninscience

Bron: L’Oréal

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen