Structurele inkoopsamenwerking kan zorgkosten drukken

Array

geldInkoopcombinaties die per product- en dienstcategorie gestructureerd inkopen, kunnen 10 tot 15% besparen op hun uitgaven. Dit blijkt uit onderzoek naar inkoopsamenwerking van Jeroen Meijer, die op 20 maart promoveert aan de Nyenrode Business Universiteit. Ziekenhuizen in Nederland kopen jaarlijks voor tussen €30 miljoen en €500 miljoen aan goederen en diensten in.

In zijn proefschrift ‘Effectieve inkoopsamenwerking met autonomie- en confederatiestructuren’ concludeert Meijer dat eveneens besparingen worden misgelopen door het ontbreken van concurrerende inkooporganisaties.
Inkoopstructuren
Er worden diverse problemen geconstateerd bij inkoopcombinaties waardoor besparingen niet worden gerealiseerd en inkoopcombinaties zelfs worden opgeheven. Met twee inkoopstructuren, te weten de Confederatiestructuur en de Autonomiestructuur kunnen inkoopprocessen worden geoptimaliseerd. De Confederatiestructuur is bedoeld voor de gezamenlijke inkoop van producten en diensten met veel specificaties, bijvoorbeeld medische apparatuur of orthopedische implantaten. De Autonomiestructuur kan worden gezien als een besloten groothandel, waarbij de inkooporganisatie productcategorieën via tenders aanbesteedt en de afgesloten contracten vervolgens aanbiedt aan de aangesloten ziekenhuizen. Deze vorm is vooral geschikt voor standaard producten en diensten, dus niet voor medische productcategorieën.

Raden van Bestuur en concurrentie
De effectiviteit van inkoopcombinaties hangt voor een belangrijk deel af van de wijze van controleren en beoordelen, stelt Jeroen Meijer: “Voor de Confederatiestructuur is het bijvoorbeeld nodig dat Raden van Bestuur van ziekenhuizen hierin actief gaan participeren. Zij zullen medisch specialisten moeten aansporen om mee te werken aan inkoopprojecten en zij zullen de voortgang moeten monitoren en bijsturen. Als dit niet gebeurt, worden besparingen niet gerealiseerd. Concurrentie is ook nodig om succesvol te zijn en dat geldt specifiek voor Autonomiestructuren. Zonder concurrenten is het onmogelijk te bepalen wat realistische doelstellingen zijn en te beoordelen of de structuur goed heeft gepresteerd. Deze informatie moet immers uit de markt komen en bij gebrek aan concurrentie is dat onmogelijk, wat kan resulteren in gebrek aan effectiviteit.

Over Nyenrode Business Universiteit
Nyenrode Business Universiteit is de enige particuliere universiteit in Nederland. Het instituut werd in 1946 voor en door het bedrijfsleven opgericht. Nyenrode bereidt mensen met talent en ambitie voor op een carrière in een management-, ondernemers-, of financiële en accountantsfunctie binnen een internationale omgeving en hecht grote waarde aan sociaal bewustzijn en duurzaam leiderschap, met als motto: Leadership, Entrepreneurship, Stewardship.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen