Pilot implantatenregister van start

Array

borstimplantaat-PIP4Deze maand start de pilot voor een landelijk register van implantaten. Dat meldt minister Edith Schippers vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Bij implantaten kan gedacht worden aan bijvoorbeeld borstimplantaten, kunstheupen en pacemakers. Dit register moet er toe leiden dat geplaatste implantaten worden geregistreerd en, wanneer nodig, getraceerd kunnen worden tot aan de patiënt. Het afgelopen jaar zijn afspraken gemaakt met branche- en beroepsverenigingen en is uitvoerig onderzocht hoe het register het beste opgezet kan worden.

Traceerbaarheid implantaten van belang
Er kunnen problemen met een bepaald implantaat aan het licht komen die mogelijk schadelijk zijn voor de drager, bijvoorbeeld in het geval van de PIP-implantaten. In dat geval is het van belang zo snel en efficiënt mogelijk alle niet naar behoren functionerende implantaten te kunnen opsporen. Op dit moment is dat nog niet mogelijk. Hierin moet het register uitkomst bieden.

De pilot die deze maand start loopt tot de zomer en is alleen gericht op borstimplantaten. Tegelijkertijd wordt het implantatenregister gebouwd en wordt de technische haalbaarheid getoetst. De uitkomsten van de pilot worden gebruikt bij de bouw van het register en om te kijken hoe de aanlevering van gegevens het beste plaats kan vinden. De eerste fase van het register zal naar verwachting eind dit jaar van start gaan.
Bron: VWS

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen