Diabetes en ramadan: maak het bespreekbaar

allochtone-vrouwenNDF en JVO presenteren geactualiseerde toolbox voor behandelaars
Rond 28 juni begint de ramadan, Nederland telt zo’n 90.000 moslims met diabetes. Velen maken de keuze om mee te doen aan de ramadan en te vasten. Helaas gebeurt dat lang niet altijd in overleg met de behandelaar. Het risico is dan groot dat de diabetes ontregeld raakt. De Nederlandse Diabetes Federatie en de Jan van Ooijenstichting pleiten er daarom voor om in de spreekkamer het gesprek aan te gaan over de lastige combinatie van diabetes en ramadan. Zij hebben hiervoor, met medewerking van MSD, de toolbox Diabetes en ramadan ontwikkeld.

In 2013 werd de eerste toolbox Diabetes en ramadan uitgegeven. Op basis van de feedback uit het veld zijn de materialen de afgelopen periode geactualiseerd. Eind april verschijnt de nieuwe toolbox. Exemplaren van de toolbox Diabetes en ramadan zijn gratis te bestellen via het e-mailadres info@diabetesfederatie.nl

Inhoud toolbox
Doel van de toolbox is om het gesprek tussen zorgverleners en mensen met diabetes over ramadan te bevorderen en behandelaars te ondersteunen met praktische adviezen. De adviezen zijn gebaseerd op best practices die door de jaren heen zijn verzameld door de Jan van Ooijenstichting. De toolbox bestaat uit:

Een wachtkamer-poster en een flyer, gericht op moslims met diabetes

Met een duidelijke boodschap: heeft u diabetes en wilt u meedoen aan de ramadan? Maak dan een plan, samen met uw behandelaar.

Een brochure met adviezen en een medicatiekaart met aanpassingsschema’s, bedoeld voor behandelaars
Waarbij er vanzelfsprekend vanuit gegaan wordt dat zorg uiteindelijk altijd maatwerk is.

Risico’s van ontregeling
In Nederland doen zo’n 70.000 mensen met diabetes mee aan het vasten tijdens de ramadan. In die periode verandert er veel: het dagritme, het aantal maaltijden, de hoeveelheid calorieën en koolhydraten. Door deze veranderingen is de kans groot dat de diabetes ontregeld raakt. Zo blijkt uit internationaal onderzoek dat er tijdens de ramadan beduidend vaker sprake is van hypoglykemie. Ook het risico op hyperglykemie is tijdens de ramadan bij diabetes type 1 drie en bij diabetes type 2 tot vijf maal groter dan normaal. Mensen met diabetes type 1 hebben daarnaast meer risico op een ketoacidose, met als belangrijkste verschijnsel verzuring van het bloed. Mensen met hoge hemocrietwaarden (‘dik bloed’) lopen het risico op bloedstolsels die kunnen resulteren in een hartaanval of hersenbloeding. Meer informatie is te vinden in het meegestuurde Dossier Diabetes en ramadan.