Empagliflozine krijgt positieve opinie van het CHMP voor behandeling van diabetes type 2

Array

diabetes-200x200Boehringer Ingelheim en Eli Lilly zijn verheugd te kunnen meedelen dat het Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) vrijdag 21 maart jongstleden, een week voor de Nationale Diabetes Dag, positieve opinie heeft gegeven voor de sodium glucose cotransporter 2 (SGLT2) remmer empagliflozine. Empagliflozine  heeft de positieve opinie gekregen voor de behandeling van volwassenen met diabetes mellitus type 2.

Empagliflozine is geïndiceerd voor de behandeling van diabetes mellitus type 2 om de bloedglucoseregulatie te verbeteren bij volwassenen.
– als  monotherapie, indien dieet en lichaamsbeweging alleen geen adequate bloedglucoseregulatie geven bij patiënten voor wie het gebruik van metformine niet geschikt is vanwege intolerantie en
– als  aanvullende combinatietherapie in combinatie met andere glucoseverlagende geneesmiddelen inclusief insuline, wanneer deze, samen met dieet en lichaamsbeweging, geen adequate bloedglucoseregulatie geven.

Empagliflozine  behoort tot de groep van de zogenaamde SGLT2 remmers, die direct glucose uit het bloed verwijderen, onafhankelijk van de bètacel functie of de gevoeligheid voor insuline.2,3

De Europese Commissie volgt het positieve advies van het CHMP in het algemeen en geeft zijn uiteindelijke beslissing voor goedkeuring meestal binnen twee maanden na het CHMP advies.4

“Dit positieve CHMP advies brengt ons een stap dichter bij een potentiële nieuwe behandelingsoptie in Europa voor mensen met type 2 diabetes, ” aldus Prof Klaus Dugi , Corporate Senior Vice President Medicine , Boehringer Ingelheim.”  Als empagliflozine wordt toegelaten tot de Europese markt, zal dit het derde medicijn in Europa zijn dat is goedgekeurd als onderdeel van de Boehringer Ingelheim en Eli Lilly Diabetes Alliance. Eerder   werden Trajenta® en Jentadueto® door de Europese Unie toegelaten voor de behandeling van mensen met diabetes type 2.

Over diabetes
Diabetes is een chronische ziekte die ontstaat als het lichaam het hormoon insuline niet op de juiste wijze produceert of gebruikt.  Diabetes type 2 komt het meest voor en is verantwoordelijk voor een geschatte 90 procent van alle gevallen van diabetes. Wereldwijd hebben naar schatting 382 miljoen mensen diabetes type 1 en type 2. Nederland telt ongeveer 1 miljoen mensen met diabetes. Daarnaast wordt gesproken over nog eens ruim 200.000 mensen die nog niet gediagnosticeerd zijn. Diabetes neemt epidemische vormen aan met een verwachte groei tot 2025 met ruim 30%. Deze forse groei van het aantal mensen met diabetes  wordt voornamelijk veroorzaakt doordat steeds meer mensen kampen met overgewicht. Zwaarlijvigheid en te weinig lichaamsbeweging zijn de grootste risicofactoren om diabetes type 2 te ontwikkelen. Er wordt nu al gezegd dat diabetes volksziekte nummer één is. Ondanks een groot aantal beschikbare behandelingen voor diabetes mellitus type 2, is ongeveer 50 procent van de mensen die hieraan lijden niet goed ingesteld. 28 maart aanstaande is het Nationale Diabetes Dag. De media zal dan weer veel aandacht  besteden aan diabetes. Die aandacht is nodig om ervoor te zorgen dat mensen met diabetes  tijdig worden gediagnosticeerd en door hun arts kunnen worden ingesteld op een voor hen zo adequaat mogelijke behandeling.5-10

Over Boehringer Ingelheim en Eli Lilly
Sinds januari 2011 werken Boehringer Ingelheim en Eli Lilly wereldwijd samen op het gebied van diabetes mellitus. Een belangrijk onderdeel van deze samenwerking is gericht op de ontwikkeling van vier potentiële geneesmiddelen die zij gezamenlijk in de pijplijn hebben en die behoren tot de belangrijkste geneesmiddelenklassen ter behandeling van diabetes. De samenwerking bundelt de krachten van deze twee farmaceutische bedrijven met als doel om, ook in de toekomst, innovatieve geneesmiddelen voor diabetes patiënten beschikbaar te stellen. Meer informatie over dit samenwerkingsverband is te vinden op www.boehringer-ingelheim.com of www.lilly.com.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen