Nu slim digitaliseren kan ziekenhuizen jaarlijks miljoenen besparen

Array

zorgdossiers-200x160Door de druk op ICT binnen de zorgsector worden simpele besparingen over het hoofd gezien. Ziekenhuizen kunnen jaarlijks miljoenen euro’s besparen door papieren patiëntinformatie slim te digitaliseren met Fenestrae Udocx. Zonder investeringen vooraf, wordt informatie toekomstvast gedigitaliseerd en uitwisselbaar tussen ketenpartijen.

Om ‘meer te doen met minder’ zullen ketenpartijen in de zorg beter moeten samenwerken. Hiervoor is het nodig dat informatie over cliënten altijd voorhanden is en derhalve digitaal en gestandaardiseerd wordt opgeslagen.

Tot nu toe hebben pogingen om te digitaliseren echter onvoldoende opgeleverd. Men lijkt zich er niet van bewust hoe eenvoudig informatie gedigitaliseerd kan worden door gebruik te maken van standaardisatie initiatieven zoals IHE.

Veel documenten die deel uitmaken van patiëntdossiers worden niet digitaal opgeslagen waardoor de papierberg blijft groeien. Er is te weinig inzage in hoeveel papier daadwerkelijk gebruikt wordt en welke kosten daarmee gepaard gaan. Zo ontvangt en verstuurt een middelgroot Nederlands ziekenhuis gemiddeld 300.000 faxen per jaar. Door alleen handmatig faxen te digitaliseren, kan een ziekenhuis jaarlijks al een half miljoen euro besparen.

Ook papieren patiëntinformatie is gemakkelijk, conform internationale medische standaarden, te digitaliseren. Zo converteert Fenestrae Udocx papieren documenten naar doorzoekbare gestandaardiseerde PDF/A of DICOM-bestanden. Deze kunnen worden opgenomen in een VNA of PACS.

Van 25 tot en met 27 maart 2014 is Fenestrae aanwezig op de vakbeurs Zorg & ICT, Jaarbeurs Utrecht, Hal 1, standnr F089. Op 25 maart, van 14.30 – 15.00 uur, presenteert Fabien van ‘t Woudt, Product Manager bij Fenestrae, in theater Rood hoe Udocx kan bijdragen aan innovatie en digitalisatie van de zorgketen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen