AM-Pharma uit Bunnik succesvol met onderzoek medicijn tegen acuut nierfalen

Array

nierfalen

  • Fase I studie toont aan dat recombinant alkalische fosfatase (recAP) veilig is en ook bij de hoogst toegediende doseringen goed wordt verdragen
  • Humane recombinant variant superieur aan de eerder geteste dierlijke variant
  • recAP na deze studie gecombineerd met eerder opgedane kennis uit fase II studie met dierlijke variant klaar voor verdere ontwikkeling in nieuwe klinische fase II studie in patiënten met acuut nierfalen
  • Grote medische behoefte aan medicijn voor behandeling van acuut nierfalen – wereldwijde miljardenmarkt

AM-Pharma, een biofarmaceutische onderneming die zich richt op de ontwikkeling van een recombinante vorm van humane alkalische fosfatase (recAP), een kandidaat-medicijn tegen ontstekingsgerelateerde ziekten (waaronder acuut nierfalen), maakt positieve resultaten bekend van de klinische fase I studie in 50 gezonde vrijwilligers. Bij zowel de eenmalige en de meervoudige  toedieningen bleek recAP veilig te zijn en goed te worden verdragen. Op basis van deze fase I resultaten in combinatie met de positieve resultaten uit een eerdere klinische fase II studie met een dierlijke variant, wordt nu een nieuwe klinische fase II studie opgezet met de humane variant volgens de Adaptive Trial Design methode. Deze opzet vergroot de kans op statistisch en klinisch relevante data en daarmee op verkorting van de verdere ontwikkelingsperiode.

Acuut nierfalen (Acute Kidney Injury: AKI) is een ontstekingsproces in de nier dat kan leiden tot schade en verlies van functie. Acuut nierfalen treft jaarlijks ongeveer 2 miljoen patiënten in Europa, de VS en Japan, waarvan ongeveer 700.000 patiënten overlijden. Zo treedt AKI op bij maar liefst 4% van de ziekenhuis- en 40% van de intensive care opnames. Afhankelijk van de ernst en de oorzaak van de nierbeschadiging, varieert het percentage sterfgevallen van 10% tot wel 70%. Momenteel is dialyse en ondersteunende zorg de enige behandelmogelijkheid; er zijn geen medicijnen beschikbaar om deze aandoening te behandelen. Alleen al in de VS wordt 10 miljard dollar per jaar uitgegeven aan de behandeling en opvang van acuut nierfalenpatienten.

Alkalische fosfatase
Alkalische fosfatase is een enzym dat van nature op veel plaatsen in het lichaam voorkomt, zowel lokaal in organen als circulerend in bloed. Het is een eiwit dat bepaalde schadelijke stoffen ter plaatse kan neutraliseren. Dit gebeurt ook in de nier, als die beschadigd raakt, zodat ontstekings procesen worden geremd of voorkomen.
AM-Pharma’s therapeutische stof, recAP, is opgebouwd uit verschillende  delen van in de mens natuurlijk voorkomende vormen van het eiwit. Deze zogeheten hybride vorm is zowel zeer stabiel alsook  actief en is geoptimaliseerd voor het behandelen van ontstekingen.

Eerdere succesvolle studies in de mens met alkalische fosfatase verkregen uit dieren
AM-Pharma presenteerde eerder positieve resultaten in acuut nierfalen patiënten met een vergelijkbaar, maar niet humaan enzym verkregen uit runderdarmen. In deze studies werd  aangetoond dat behandeling met alkalische fosfatase de nierfunctie van AKI-patienten verbeterde, wat daarnaast ook het verblijf op de intensive care verkortte. Tevens bleek het enzym verdraagbaar en veilig te zijn. Gebaseerd op de goede resultaten uit deze fase II studies in acuut nierfalen alsmede de resultaten uit een andere fase II studie bij Colitis Ulcerosa (een darmontstekingsziekte) heeft AM-Pharma de innovatieve recombinante vorm van humane alkalische fosfatase ontwikkeld. Deze vorm heeft een superieure therapeutische werking ten opzichte van de dierlijke vorm.

De fase I studie met recAP
Vijftig vrijwilligers deden vanaf september 2013 mee aan een gerandomiseerde dubbelblind, placebogecontroleerd klinisch onderzoek. Hierin werd recAP voor het eerst in de mens in enkel- en meervoudig  toegediende verschillende doseringen onderzocht. De studie beoogde de veiligheid en verdraagbaarheid  van recAP na toediening via een infuus te bevestigen, alsmede de farmacologische eigenschappen en enzymactiviteit in het serum te onderzoeken. De activiteit wordt gezien als een belangrijke indicator van het therapeutisch potentieel van recAP.  De eerste vier groepen vrijwilligers kregen oplopende doseringen eenmalige toegediend. De volgende twee groepen kregen recAP op drie opeenvolgende dagen toegediend. recAP werd door alle groepen goed verdragen.

Het onderzoek leverde ook inzicht in recAP’s farmacokinetische eigenschappen op, nodig om de doseringen nauwkeuriger te kunnen vaststellen voor de verdere onderzoeken in patiënten.

“De uitgebreide en overtuigende data  uit de eerdere fase II studies met het vergelijkbare – maar dierlijke alkalische fosfatase -, deed ons voor deze studie reeds vermoeden dat recAP veilig en goed verdraagbaar zou zijn”, zegt AM-Pharma CEO Erik van den Berg. “Het is het zeer bemoedigend dat recAP inderdaad gunstige farmacologische eigenschappen blijkt te hebben  met  een betere afgifte in de weefsels alsmede een langere halfwaardetijd dan de dierlijke variant. Deze bevestiging, samen met het gunstige veiligheidsprofiel sterkt ons vertrouwen in recAP als een veelbelovend kandidaat-medicijn voor verdere ontwikkeling in de klinische fase II.”

Fase II met Adaptive Trial Design
AM-Pharma denkt snel te kunnen starten met de fase II studie in patiënten met acuut nierfalen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een zogeheten ‘Adaptive Trial Design’ – een steeds vaker toegepaste en door registratie-autoriteiten goedgekeurde methode. Met dit design kunnen, gebaseerd op data uit het begin van de studie, vooraf gedefinieerde aanpassingen in de studie dan alsnog in een later stadium mogelijk worden gemaakt. Adaptive Trial Design optimaliseert hiermee de kans op het genereren van statistisch en klinisch relevante resultaten  en kan derhalve de ontwikkelingsperiode van AM Pharma’s nieuwe medicijn verkorten.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen