Brandwondenpatiënt vaak klein kind

Array

gevaarDe Brandwondenstichting start een preventiecampagne die gericht is op ouders van jonge kinderen. In 87 procent van de gevallen is een ongeluk met hete vloeistoffen zoals koffie, thee of badwater de oorzaak.
Een kwart van alle brandwondenpatiënten is jonger dan vijf jaar. De meeste ongelukken gebeuren met koffie of thee.

Vooral kinderen van 0 tot 4 jaar overkomt dit. Jaarlijks leidt dit tot ruim 200 opnamen in de Nederlandse brandwondencentra.

Tweede- en derdegraadsbrandwonden
Volgens Jos Vloemans, arts in het kinderbrandwondencentrum van Beverwijk, is dit nog maar het topje van de ijsberg. De 200 opnames gaan volgens hem alleen over ernstige tweede- en derdegraadsbrandwonden. De afdelingen spoedeisende hulp zien jaarlijks ook nog eens 1400 kinderen met lichtere brandwonden.

De Brandwondenstichting adviseert koffie- en theekopjes buiten bereik van kinderen te zetten, het snoer van de waterkoker in te korten, stelen van pannen weg te draaien en in plaats van koffie- en theepotten een thermoskan te gebruiken.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen