Independer biedt antwoord op kwestie zorgkwaliteit

Array

Independer herkent de behoefte die blijkt uit het vandaag gepubliceerde onderzoek van Erasmus Universiteit Rotterdam. Het onderzoek stelt dat er een eenduidig systeem nodig is om de kwaliteit van ziekenhuizen en specialistische afdelingen te meten. De invoering van een universele kwaliteitsmeting zou direct laten zien welke verzekeraars kiezen voor inkoop van hoogwaardige medische zorg. Independer heeft het belang van transparantie voor de consument hoog in het vaandel staan. Daarom zette Independer vorig jaar de eerste stappen voor het ontwikkelen van een uniform meetsysteem voor zorgkwaliteit. Inmiddels draait deze Zorgzoeker volledig voor alle Nederlandse ziekenhuiszorg.

Bronnen achter de Zorgzoeker

De methodiek achter de Zorgzoeker is gebaseerd op de weging van drie belangrijke bronnen:
•    objectieve medische indicatoren (data die ook gebruikt wordt door Inspectie voor de Gezondheidszorg)
•    patiëntervaringen
•    huisartsenopinies

Afstemming met zorgpartijen

De kwaliteitsmeting is afgestemd met de belangrijkste partijen op zorggebied:

•    zorgaanbieders
•    het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
•    Het Kwaliteitsinstituut van het College voor Zorgverzekeringen
•    alle grote zorgverzekeraars

Geen commercieel belang
Independer heeft geen commerciële belangen bij deze dienstverlening. Het streven is om de methode te delen met alle partijen die betrokken zijn bij het transparant maken van zorg. Uiteindelijk wil Independer de methode uit bouwen tot de landelijke standaard die consumenten en huisartsen helpt bij de keuze van de best passende specialist.
Methode achter de score

Data-analisten van Independer ontwikkelden, op basis van de drie genoemde bronnen, een methode waarmee een goed onderbouwde kwaliteitsscore berekend kan worden. De methode werd aan verschillende partijen ter goedkeuring voorgelegd. Een van die partijen is het College voor Zorgverzekeringen (CvZ). Diana M.J. Delnoij, Hoofd Kwaliteitsinstituut CvZ:“Het Kwaliteitsinstituut heeft kennis genomen van de methodiek van Independer en kijkt met interesse uit naar de ervaringen van de gebruikers. Het gaat om het vinden van een goede balans tussen academisch verantwoorde –  én een gebruikersvriendelijke wijze van presentatie van kwaliteitsgegevens. Hiervan zijn nog geen kant-en-klare recepten voor te geven. Wij stellen het zeer op prijs dat Independer Het Kwaliteitsinstituut betrekt bij hun methodologische afwegingen en dat suggesties ter verbetering van de methodiek ook zijn verwerkt.” Voor het berekenen van de score wordt de best beschikbare data van dit moment gebruikt. De scores geven hierdoor een zeer goede indicatie van de zorgkwaliteit. Toch bieden zij een indicatie en geen gegarandeerde zekerheid. Het is dan ook verstandig om informatie uit de Independer Zorgzoeker altijd met de huisarts te bespreken.

Edmond Hilhorst, directeur/oprichter, tevens woordvoerder

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen