Bruin Biometrics kondigt de SEM Scanner™ en de ‘zesde vitale functie’ ter beoordeling van decubitus aan

Gericht op het elimineren van vermijdbaar leed voor duizenden patiënten en het besparen van miljarden euro’s in zorgkosten
SOUTHAMPTON, Engeland, 28, Op de 2de door de EPUAP gehouden ‘Focus Meeting on Skin Health and the Microclimate’ (focusbijeenkomst over de gezondheid van de huid en het microklimaat) aan de Universiteit van Southampton, te Southampton in het Verenigd Koninkrijk, heeft Bruin Biometrics, LLC (‘BBI’), een bedrijf in medische hulpmiddelen op het gebied van biometrische sensoren, vandaag aanzienlijke klinische doorbraken aangekondigd in de beoordeling van decubitus (doorligwonden) met behulp van BBI’s SEM Scanner™, een medisch hulpmiddel met de CE-markering.

SEM ScannerBruin Biometrics presenteert deze gegevens uitvoerig tijdens een twee weken durende serie Europese klinische en beleidspresentaties met het thema ‘Making Pressure Ulcer Prevention Possible’ (preventie van decubitus mogelijk maken), tussen 31 maart en 11 april 2014, waaronder een presentatie op de 2de focusbijeenkomst van de EPUAP van 7 t/m 9 april 2014.

‘Wij maken een transformatie van de gezondheidszorg door die de belofte inhoudt om miljoenen patiënten onnodige pijn en mogelijk vroegtijdig overlijden te besparen. Beleidsmakers in heel Europa, van wie velen decubitus als voorvallen van onacceptabele kwaliteit beschouwen, hebben beleidslijnen samengesteld en voeren deze uit waarbij medische zorgverleners in toenemende mate financieel aansprakelijk worden gesteld voor de miljarden euro’s die vereist zijn om decubitus te behandelen,’ aldus Martin Burns, CEO van Bruin Biometrics. ‘De SEM Scanner™ wordt op de markt gebracht, met baanbrekende klinische gegevens, op een kritiek tijdstip voor zorgsystemen en verouderende bevolkingen.’

Tussentijdse resultaten uit de klinische studies van BBI tonen statistisch significante, met de SEM Scanner™ uitgevoerde metingen bij patiënten met bevestigde decubitus stadium I, evenals diep weefselletsel. Tot dusver zijn drie klinische doorbraken geobserveerd:

  • De SEM-metingen in het midden van decubitus op de stuit, waar aangetast weefsel aanwezig is, zijn aanzienlijk lager dan metingen langs de omtrek van de doorligwond;
  • Langs de omtrek van de decubitus convergeren de SEM-metingen met metingen die op van bloedvaten voorzien, levensvatbaar weefsel geobserveerd zijn, zoals aangeduid door metingen op controleplekken die op het borstbeen van patiënten zijn gedaan; en
  • De SEM-metingen in het midden van bestaande decubitus op de stuit zijn statistisch anders dan SEM-metingen op de stuit in een populatie met risico voor decubitus en bij gezonde patiënten.

Deze gegevenspatronen zijn onafhankelijk geobserveerd bij patiënten in twee afzonderlijke studieziekenhuizen onder toezicht van twee autonome hoofdonderzoekers.

‘Deze gegevens hebben enorme klinische en economische waarde voor artsen die patiënten bij opname, bij ontslag en gedurende hun ziekenhuisverblijf onderzoeken op het bestaan van decubitus en diepweefselletsels,’ aldus Burns.

De huidige zorgstandaard om decubitus te voorkomen is gebaseerd op een visuele beoordeling, die zich richt op plekken waar decubitus het vaakst ontstaat: bijvoorbeeld de stuit en de hielen. Helaas is de kwaliteit van een visuele inspectie van de huid in hoge mate afhankelijk van de vaardigheden van de zorgverlener, waardoor de resultaten enorm variëren. Tegen de tijd dat door druk teweeggebrachte weefselbeschadiging visueel duidelijk is op het huidoppervlak, heeft zich al aanzienlijke beschadiging voorgedaan.

De SEM Scanner kan door alle medische zorgverleners worden gebruikt. En de metingen van de SEM Scanner – de 6de vitale functie – zijn gemakkelijk te interpreteren en te volgen. Het hulpmiddel maakt gebruik van geïntegreerde sensortechnieken voor het beoordelen van ontstekingsveranderingen die gepaard gaan met door druk teweeggebrachte weefselbeschadiging.

‘Decubitus kan als probleem agressief worden aangepakt als medische zorgverleners de SEM Scanner™ gebruiken bij hun controle van de vitale functies’, aldus Burns. ‘Het scannen van decubitus moet bij alle risicopatiënten als zesde vitale functie worden gecontroleerd.’

Over Bruin Biometrics
Bruin Biometrics (BBI) zet zich onvermoeibaar in voor het gebruik van technologie om de manier waarop de medische zorg wordt verleend te verbeteren. Door innovatieve biometrische medische hulpmiddelsystemen te ontwikkelen die medische aandoeningen met urgente klinische noodzaak op een rendabele wijze opsporen en monitoren, helpt BBI klinische beslissingen te onderbouwen, de patiëntenzorg te vereenvoudigen en de uitkomsten van de patiënten te verbeteren. BBI heeft de SEM Scanner™ontwikkeld, een revolutionair medisch hulpmiddel dat informatie over wonden oplevert om ontstekingsveranderingen op te sporen die gepaard gaan met door druk teweeggebrachte weefselbeschadiging. Het tweede product van BBI, de OrthoSonos™, is een innovatief medisch hulpmiddel dat de gezondheid van natuurlijke gewrichten en prothetische implantaten detecteert en monitort. Noch de SEM Scanner™ noch de OrthoSonos™is op dit moment door de FDA goedgekeurd voor verkoop in de Verenigde Staten. De SEM Scanner™ heeft de CE-markering en wordt op dit moment op grote schaal op de markt gebracht in geografische gebieden die de CE-markering erkennen. Naar verwachting wordt de OrthoSonos™ begin 2015 op de markt gebracht. Om meer te vernemen over BBI, kunt u een bezoek brengen aan www.bruinbiometrics.com.

Bron: Bruin Biometrics

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen