Verbindingsgang JBZ-Verbeeten officieel geopend

0
360

Op 26 maart 2014 is de verbindingsgang tussen het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het Instituut Verbeeten officieel geopend door Brigite van Haaften-Harkema, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant. Patiënten kunnen nu voortaan heel gemakkelijk en comfortabel binnendoor voor een behandeling naar het radiotherapeutisch instituut. De verbindingsgang draagt bij aan de steeds hechter wordende samenwerking op het gebied van oncologie. Mevrouw Van Haaften legde symbolisch de verbinding tussen het Oncologisch Centrum van het ziekenhuis en Instituut Verbeeten door het ontsteken van een lichtkunstwerk van Herman Kuijer.

Daarna begaf het gezelschap zich naar de verbindingsgang, waar Gerard Tijmes, voorzitter Raad van Bestuur Instituut Verbeeten en Peter Langenbach, lid Raad van Bestuur JBZ een toost uitbrachten op de nauwe samenwerking tussen het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het Instituut Verbeeten.

Een samenwerking die fysiek wordt versterkt door de verbindingsgang en symbolisch door het lichtkunstwerk.

Kunstwerk
Herman Kuijer wil met zijn kunstwerk troost en afleiding bieden aan de patiënten die het Oncologisch Centrum van het Jeroen Bosch Ziekenhuis bezoeken. Het kunstwerk bestaat uit een raster in de vorm van een ellips. Aan het raster heeft Kuijer rode en groene ledlampjes bevestigd. Door additionele kleurmenging van rood en groen licht ontstaat er geel licht dat gereflecteerd wordt op het frame. Kuijer hoopt met het lichtkunstwerk patiënten en bezoekers te raken: “Het mooiste wat je kunt bereiken is dat je iemand raakt, dat het iemand iets doet. Ik denk dat het belangrijk is dat er mensen zijn die dit soort kunstwerken maken en die daarmee een diepere laag aan het leven kunnen toevoegen.” Het kunstwerk is een project van de Stichting Vrienden Jeroen Bosch Ziekenhuis en is mede gerealiseerd dank zij een bijdrage vanuit de impulsgelden van de provincie Noord-Brabant. Eerder ontwierp Kuijer een lichtkunstwerk voor het plafond in Verbeeten Den Bosch.

“Kunst is waardevol als bron van schoonheid, als inspiratiebron voor creativiteit. En, in dit geval zeker, als bron van troost. Schoonheid raakt, en kan daarmee veel betekenen”, aldus van Haaften, die gedeputeerde is voor Cultuur en Samenleving, in haar speech.
Het  lichtkunstwerk van Kuijer past volgens de gedeputeerde goed in het beleid van de provincie, omdat het geen op zichzelf staand initiatief is, maar onderdeel uitmaakt van het brede kunstbeleid van beide instellingen.