Helpen paarden en kamelen bij koemelkallergie kinderen?

Array

voeding-koemelkDagelijks hebben 100.000 tot 400.000 mensen in Nederland problemen bij het samenstellen van hun maaltijd omdat ze geen koemelk verdragen. Volwassenen maar ook kinderen. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch heeft toestemming gekregen om kinderen vanaf drie jaar te laten deelnemen aan een onderzoek naar paarden- en kamelenmelk als vervanger van koemelk. Er liep in het JBZ al een onderzoek naar koemelkallergie voor volwassenen. Ook voor dit onderzoek kunnen geïnteresseerden zich nog opgeven.

Koemelkallergie is een allergische reactie van het lichaam op koemelk, waardoor mensen last hebben van darmkrampen, huiduitslag en moeilijk slapen. Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het gebruiken van paarden- en kamelenmelk voor deze mensen mogelijk een alternatief is. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis onderzoekt dit nu verder.

Kinderen
Onder toezicht van dr. Esther de Vries van het Jeroen Bosch Ziekenhuis nemen patiënten met koemelkallergie deel aan een inname-test met paarden- en kamelenmelk. “Al eerder kregen we toestemming om het onderzoek uit te voeren met volwassen patiënten. Slechts bij een klein deel van de volwassenen die denken dat ze koemelkallergie hebben, blijkt dat na onderzoek ook zo te zijn. Uit ervaring weten we dat deze allergie vaker voorkomt bij kinderen. We zijn dus erg blij met de toestemming om ook kinderen vanaf 3 jaar in de studie te betrekken”, aldus dr. de Vries. Wanneer paarden- of kamelenmelk een goede vervanger blijkt te zijn voor koemelk, kunnen veel kinderen in Nederland hiermee geholpen zijn.

Onderzoek
Het onderzoek begint bij elke deelnemer met het aantonen van de koemelkallergie. Wanneer is bewezen dat iemand koemelkallergie heeft, kan de patiënt meedoen met het onderzoek. De onderzoekers kijken met een inname-test van paarden- en/of kamelenmelk of mensen met een koemelkallergie deze melk wel verdragen. Wanneer zij geen last krijgen van het innemen van paarden- of kamelenmelk, dan gebruiken zij vier weken lang dagelijks die melk. Daardoor komen de onderzoekers erachter of de patiënten ook op lange termijn de melk goed verdragen.

Opgeven voor deelname
Opvragen van informatie, en opgeven van kinderen en volwassenen met een koemelkallergie voor deelname aan de studie kan bij Lotte Rijksen, projectleider bij het Expertisecentrum, Voeding, Afweer en Allergie (EVAA) via: [email protected].

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen