GGD start onderzoek knokkelkoorts reizigers Suriname
ArrayHet Reizigersadvies- en Vaccinatiebureau van de GGD Amsterdam start met een onderzoek naar het vóórkomen van knokkelkoorts onder reizigers naar Suriname. Het onderzoek moet beter inzicht geven in de kans op een knokkelkoorts infectie en ook hoe ernstig deze infecties verlopen. Knokkelkoorts is een door muggen overgebrachte virusziekte die voorkomt in (sub)tropische gebieden. De onderzoekers richten zich op migranten en reizigers uit Suriname omdat dit een veel bezocht risicoland voor knokkelkoorts is.
Het onderzoek bestaat voor deelnemers uit het beantwoorden van vragen over de eigen gezondheid en over het naleven van vooraf gegeven reisadviezen. Zij kunnen deze gegevens invullen in een dagboekje. Daarnaast wordt van de deelnemers twee keer bloed afgenomen, eenmaal vóór de reis en eenmaal ná de reis.
Belang onderzoek
Met dit onderzoek hoopt de GGD beter inzicht te krijgen in de kans op en de ernst van een knokkelkoorts infectie onder Suriname-reizigers. Een beter inzicht kan leiden tot beleidswijzigingen en betere voorlichting aan reizigers.
Doelgroep
Bezoekers van het Reizigersadvies- en Vaccinatiebureau die geboren zijn in Suriname of Nederland en op reis gaan naar Suriname kunnen meedoen met het onderzoek. De deelnemers moeten minimaal 18 jaar zijn, de maximale reisduur 13 weken. Deelnemers ontvangen een cadeaubon als vergoeding na de tweede bloedafname en het inleveren van het volledig ingevulde dagboekje.
Ziekteverloop
Knokkelkoorts, ook wel bekend als dengue, is een door muggen overgebrachte virusziekte die voorkomt in (sub)tropische gebieden, vooral in en rond steden. De symptomen van de ziekte kunnen erg wisselen; bij sommige mensen verloopt de ziekte ongemerkt, bij anderen geeft het een griepachtig beeld met hoge koorts, koude rillingen, hoofdpijn en pijn in de spieren, botten en gewrichten. Ook een ernstige, levensbedreigende vorm met bloedingen komt voor, maar dit wordt minder vaak gezien. Ondanks vele studies bestaan effectieve medicijnen of vaccins nog steeds niet. Wel effectief zijn beschermende anti-muggenmaatregelen, zoals bedekkende kleding en het gebruik van DEET.
Bron: GGD Amsterdam