TI Pharma in consortium van €7,8 miljoen in strijd tegen verwaarloosde parasitaire ziektes

Leiden – Vijf academische instituten, twee overheidsinstellingen en twee toonaangevende mkb-bedrijven uit Europa, Afrika en Latijns-Amerika bundelen hun krachten om nieuwe medicijnen tegen parasieten te ontwikkelen. Het project dat vier jaar zal lopen en door de EU wordt gefinancierd, staat onder leiding van de Division of Medicinal Chemistry van de Vrije Universiteit en heet PDE4NPD: PhosphoDiEsterase inhibitors for Neglected Parasitic Diseases.

Behandeling verwaarloosde ziektes staat stil
Verwaarloosde parasitaire ziektes (neglected parasitic diseases, NPD’s) vormen wereldwijd een grote belemmering voor de ontwikkeling van samenlevingen. Deze ziektes worden als verwaarloosd beschouwd omdat zeer weinig wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van medicijnen hiertegen, terwijl deze aandoeningen desastreuze gevolgen hebben voor de gezondheid van mens en dier. De verwaarloosde parasitaire ziektes waarop dit consortium zich richt zijn specifiek de ziekte van Chagas, Afrikaanse slaapziekte, leishmaniasis en schistosomiasis.laboratoriumIn de afgelopen 30 jaar zijn slechts negen nieuwe medicijnen tegen deze NPD’s op de markt gebracht. Sommige daarvan hebben zware bijwerkingen, terwijl andere heel duur zijn of als gevolg van resistentie steeds minder goed werken. Eén oorzaak voor die stilstand is een gebrek aan financiële stimulansen, als gevolg van het potentieel lage rendement voor de farmaceutische industrie. Er is daarom een dringende behoefte aan een paradigmaverschuiving op beleidsgebied en aan een grootschalige gezamenlijke inspanning om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen.

Platform voor medicijnontwikkeling

In PDE4NPD-project bundelen academische en industriële partners binnen het zevende kaderprogramma van de EU hun krachten. Het consortium bestaat uit de Vrije Universiteit Amsterdam (NL), de Universiteit van Glasgow (UK), de Universiteit van Kent (UK), de Universiteit van Antwerpen (BE), de Nationale Onderzoeksraad van Spanje (ES), Fundação Oswaldo Cruz (BR), het Theodor Bilharz onderzoeksinstituut (EG), European ScreeningPort (DE), IOTA Pharmaceuticals (UK) en Top Institute Pharma (NL). Het project brengt verschillende methodes voor medicijnonderzoek samen en richt zicht in het bijzonder op de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen een specifieke familie van enzymen: PDE’s.

“Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat PDE’s toegankelijke doeleiwitten voor medicijnen zijn én dat het gericht aanpakken van parasitaire PDE’s een goede strategie is voor de bestrijding van deze ziektes”, aldus hoofdonderzoeker Rob Leurs van de Vrije Universiteit Amsterdam. Bekende medicijnen zoals Viagra ® en Daxas ® verhelpen aandoeningen veroorzaakt door humane PDE’s. Leurs vervolgt: “Dit consortium beschikt over alle nodige expertise om parasietspecifieke PDE-remmers met een sterk klinische potentie te ontwikkelen. We zullen de meest geavanceerde technologieën op het gebied van structurele biologie en screening gebruiken om nieuwe moleculen met medicinale eigenschappen te ontdekken.”

Tegelijkertijd zullen de parasitologische onderzoeksgroepen van het consortium fenotypescreening voor verschillende parasietsoorten uitvoeren, om zo bepalen welke stoffen de ziekteverwekkers kunnen doden. En natuurlijk gaat het consortium moleculen ontwikkelen met een op PDE’s gerichte antiparasitaire werking. Leurs: “Uiteindelijk zal PDE4NPD zich ontwikkelen tot een platform waarin elke parasitaire PDE kan worden opgenomen. Door de integrale benadering kunnen we fundamentele kennis opbouwen met een efficiëntie kenmerkend voor benaderingen gericht op één doeleiwit.”

De rol van TI Pharma
TI Pharma is betrokken bij twee Work Packages: Management en Communicatie en disseminatie. In het WP Management zal TI Pharma de VU (penvoerder) ondersteunen bij de organisatie van meeting, het schrijven van rapporten, het bijhouden van milestones, en het consolideren van projectgegevens. Voor de laatste taken zal het door TI Pharma ontwikkelde IT-platform “TI Plaza”, specifiek gemaakt voor Publiek-Private samenwerkingen, gebruikt worden. Als leider van het WP Communicatie zal TI Pharma zich bezighouden met o.m. het bouwen en onderhouden van een website, het opstellen en uit doen gaan van persberichten, en het opzetten van een wereldwijd open-innovatie platform voor Neglected Diseases.
Aanvullende informatie?Voor meer informatie over het PDE4NPD consortium kunt u contact opnemen met Hiliana Fienieg, de communicatiemanager van TI Pharma.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen