Autismevriendelijkheidsprijs 2014

Array

Uitreiking tijdens Meet and Greet Autisme op Wereld Autisme Dag
Tijdens de Autismeweek worden op woensdag 2 april, Wereld Autisme Dag, door de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) de Autismevriendelijkheidsprijzen 2014 uitgereikt.

De Autismevriendelijkheidsprijs voor professionals wordt uitgereikt aan Theehuis Jansland, opgericht door Stichting Jansland. De Autismevriendelijkheidsprijs voor privépersonen wordt dit jaar uitgereikt aan Roel Rougoor. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Meet & Greet Autisme – een debat over autisme en werk in Amersfoort.

autismeweekDe Autismevriendelijkheidsprijs wordt sinds 2010 in de Autismeweek uitgereikt aan een privé-persoon én aan een professional of organisatie, die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor autisme.  Een deskundige jury, onder voorzitterschap van drs. Z.D. Woldhuis, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Autisme en het AutismeFonds, heeft de nominaties beoordeeld.

Autismevriendelijkheidsprijs Professionals
De nominatie van Theehuis Jansland, een initiatief van Stichting Jansland, komt door de inzending van Martine van Deventer, één van de eerste jongeren die haar passende stage-/werkplek kreeg bij Theehuis Jansland. Petra en Reindert Jansma, die namens de Stichting de prijs in ontvangst zullen nemen, hebben een gezin met vier zonen, waarvan één een spraak-taal stoornis heeft en twee een autismespectrumstoornis. Uit eigen ervaring merkten zij dat er zeer weinig werkervaringsplaatsen zijn voor deze jongeren die een steuntje in de rug hard kunnen gebruiken. Vanuit hun Stichting Jansland hebben zij Theehuis Jansland opgericht, waar stage- en werkervaringsplekken worden geboden aan jongeren met een beperking. Martine van Deventer heeft veel te danken aan het theehuis. Het Theehuis Jansland is volgens haar een plaats waar je je echt begrepen voelt, waar je je kunt ontwikkelen en een plek waar mensen werken die autisme accepteren en daar rekening mee houden. Vandaar dat deze bijzondere inzet van Theehuis Jansland is beloond met de toekenning van de Autismevriendelijkheidsprijs 2014.

Autismevriendelijkheidsprijs Privépersonen
De Autismevriendelijkheidsprijs 2014 voor privépersonen wordt toegekend aan Roel Rougoor voor zijn grote inzet als begeleider van de Scouting Zeddam. Als vrijwilliger en begeleider zet Roel zich in om ook kinderen met autisme of een andere beperking een eigen en prettige plek binnen hun scoutinggroep te geven. Roel is genomineerd door de moeder van Senna. Door zijn inzet durft Senna van 8 jaar, met een vorm van autisme, te genieten van de momenten die hij doorbrengt bij de Scouting. Senna durft zelfs mee te gaan op het scoutingkamp. Een stap die voorheen ondenkbaar was. Roel accepteert de kinderen zoals ze zijn, heeft hun vertrouwen gewonnen door eerlijk en duidelijk te zijn en vooral zijn afspraken na te komen. Vandaar dat deze bijzondere inzet van Roel Rougoor wordt beloond met de Autismevriendelijkheidsprijs 2014.

Meet & Greet Autisme – debat over autisme en werk
In het kader van de Autismeweek 2014 organiseert de NVA samen met Stichting Hoezo Anders vier Meet & Greets in het land met het thema autisme in werk en stage. Mensen met autisme, jongeren, hun ouders en volwassenen,  gaan in gesprek met vertegenwoordigers van relevante organisaties en werkgevers. Tijdens de ‘Meet & Greet’-bijeenkomsten wordt aandacht gevraagd voor zaken waar mensen met autisme in hun werk tegenaan lopen. De gratis bijeenkomst wordt op woensdag 2 april georganiseerd in Amersfoort! Meer info is te vinden op www.autismeweek.nl

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) maakt zich al  bijna 35 jaar sterk voor mensen met autisme en hun familie. Het doel van de vereniging is om de maatschappelijke positie van kinderen en volwassenen met autisme te versterken. De NVA wil een bijdrage leveren aan de vermindering van de problemen waar kinderen en volwassenen met autisme mee te maken hebben op alle levensgebieden en in alle levensfasen en aandacht vragen voor de specifieke kwaliteiten van autisme.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen