15% meer letsel rechtshulpverzoeken bij Achmea Rechtsbijstand

Array

Juridisch geschillen over dubieuze borstimplantaten, verkeerde bekkenbodemmatjes en ondeugdelijke heupprotheses. In 5 jaar tijd stijgt het aantal verzoeken om juridische hulp in situaties waarin sprake is van letsel met 15%.

In 2010 ontving Achmea Rechtsbijstand nog 9.245 rechtshulpverzoeken voor letselzaken. Voor 2014 schatten we dat dit aantal uitkomt op bijna 11.000 zaken. Onderdeel van deze stijging zijn zaken waarin mogelijk sprake is van een medische fout.

Specialist letselschade bij Achmea Rechtsbijstand Nicole Verpaalen ziet deze medische foutzaken vaak voorbij komen: “Patiënten zijn mondiger geworden, zoeken steeds meer informatie zelf op en zijn zich steeds meer bewust van hun rechten. tuchtrechtAls het resultaat van een behandeling niet naar tevredenheid is, komt de patiënt nu vaker op voor zijn of haar rechten dan voorheen. Ook worden er steeds meer medische hulpmiddelen gebruikt. Daarbij kan het voorkomen dat een product – of de manier waarop een product is gebruikt – niet deugt. Zeker in het geval van cosmetische behandelingen betaalt de patiënt nu zelf vaker voor de behandeling. Zelf betalen betekent ook kritischer worden op het resultaat. De patiënt is eigenlijk een kritische consument geworden.”

 

Teleurstelling of verwijtbare fout?
Ondanks dat patiënt steeds vaker zo’n geschil bij ons meldt, moeten we realistisch blijven als het gaat om de juridische haalbaarheid denkt Verpaalen. “Juridisch gezien is er een verschil tussen een verwijtbare fout, een complicatie en een tegenvallend resultaat. Laat je daarom voor de behandeling goed informeren over het beoogde resultaat, de risico’s, de herstelperiode en wat jij na de ingreep kan doen om het resultaat te verbeteren.”

Bron: Achmea

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen