Daling van het aantal meldingen van verwisselingen per jaar

Voorzorgsmaatregelen hebben de afgelopen jaren gezorgd voor een daling van het aantal verwisselingen, blijkt uit cijfers van MediRisk, verzekeraar van tweederde van alle ziekenhuizen. Van 2004 tot en met 2008 kwamen er jaarlijks gemiddeld 29 claims binnen na verwisselingen. Van 2009 tot en met 2013 lag dat gemiddelde op 21 per jaar. ‘We zijn al op de goede weg, maar het zijn nog steeds 21 claims te veel’, zegt een woordvoerder van MediRisk. De meeste verwisselingen vinden plaats doordat artsen geen goede controles uitvoeren of omdat de situatie zo complex is dat hierdoor het risico op fouten groter wordt. De meest belangrijke en verplichte maatregel is de zogenoemde time-out. Daarbij moeten vlak voor de operatie gegevens over de patiënt extra worden gecontroleerd. Daarnaast heeft ook het gebruik van checklists aanzienlijk bijgedragen aan de verbetering van de veiligheid van de patiënt. Maar ook als alle controles worden nageleefd, kan het misgaan in een ziekenhuis, zo blijkt uit een publicatie in het ledenblad Alert van MediRisk. Vandaag stond een stuk in het AD waarin chirurgen werden weggezet als een blunderende beroepsgroep. Dit is een onterecht en vooral ook onjuist beeld op basis van een schadeanalyses van MediRisk. MediRisk maakt schadeanalyses voor onder andere wetenschappelijke medische verenigingen. Vanuit de analyse van de schades bekijkt MediRisk continu of er aanknopingspunten zijn om nieuwe preventieproducten te ontwikkelen.

Samen met de ziekenhuizen en artsen werkt MediRisk actief aan het reduceren van risico’s en het vergroten van de patiëntveiligheid. MediRisk besteedt veel aandacht aan het voorkomen van fouten en daarmee van mogelijke claims. Want elke fout is er één teveel. De afgelopen jaren zijn succesvolle preventiemaatregelen ingevoerd voor risicoafdelingen zoals de Spoedeisende Hulp en de Operatieafdeling. De prognose voor de daling van het aantal claims bedraagt minimaal 25%. Het artikel in het AD is volledig uit het perspectief gerukt en schadelijk voor het vertrouwen wat patiënten in hun behandelend arts mogen en kunnen hebben.

medische misser artsAnalyse databankgegevens
De databank van MediRisk, met daarin de gegevens van alle 19.000 claims sinds de oprichting in 1992, bevat een schat aan informatie. Analyse van deze gegevens vormt de basis voor alle preventieactiviteiten van MediRisk. Regelmatig ontvangen de leden actuele claiminformatie. De claimoverzichten tonen de MediRisk-brede risicogebieden en de risicogebieden die van toepassing zijn voor een specifiek ziekenhuis.

Met waarborging van anonimiteit geeft het overzicht inzicht in de referentiegroep en in het aantal claims per specialisme, per incident en per afdeling. Op verzoek maakt MediRisk maatwerkanalyses voor bijvoorbeeld medische staven en vakgroepen.

Mocht MediRisk een negatieve ontwikkeling zien in de claims die wij ontvangen, dan neemt MediRisk contact op met de Raad van Bestuur van het desbetreffende ziekenhuis om de ontwikkelingen te bespreken en waar mogelijk om te buigen.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen