Helder kliniek doorbreekt taboe met zelftest voor anale klachten

Array

Eén op de vijf Nederlanders maakt jaarlijks een episode van rectaal bloedverlies door, een veel voorkomende anale klacht. Er zijn ook andere symptomen die kunnen wijzen op anale klachten, zoals jeuk of pijn. Vaak blijven mensen rondlopen met dergelijke klachten omdat ze die uit gêne niet durven te bespreken met een huisarts of specialist. Helder kliniek start daarom in april een nieuwe campagne, die het taboe rond anale aandoeningen moet doorbreken. Een onderdeel van die campagne vormt de nieuw ontwikkelde zelftest.

Uit de standaard van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) ‘Rectaal bloedverlies’ blijkt dat 3,4 miljoen Nederlanders jaarlijks een episode van rectaal bloedverlies doormaken. anuskankerEchter, in de huisartsenpraktijk presenteren zich jaarlijks slechts ongeveer 6 van de 1.000 patiënten, evenveel mannen als vrouwen. Behalve bloedverlies zijn andere symptomen van problemen rondom de anus ook pijn bij de ontlasting of een branderig gevoel. Ook het verliezen van vocht kan een probleem zijn. Aandoeningen zoals aambeien, fissuren (scheurtjes), anale wratten, marisken (huidflapjes) en fistels komen relatief veel voor. Hoewel de oorzaak van anale klachten door een huisarts vaak eenvoudig te achterhalen is en een goede behandeling vrijwel altijd mogelijk is, lijkt er een drempel te zijn om de huisarts te bezoeken en dit onderwerp te bespreken.

Om de onzekerheid rondom deze klachten weg te nemen en de drempel te verlagen, heeft Helder kliniek een zelftest ontwikkeld die binnen 3 minuten duidelijkheid geeft over de mogelijke oorzaak van de klacht(en). Op www.analeklachten.nl kunnen mensen door het beantwoorden van acht vragen snel inzicht krijgen in de klachten. De proctoloog is vervolgens de aangewezen specialist voor de behandeling. Helder kliniek is gespecialiseerd in de behandeling van anale klachten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen