Radboud gaat Baclofen inzetten bij behandeling van ghb-verslaafden

Array

De Radboudumc gaat experimenteren met een nieuw middel tegen verslaving aan de harddrug ghb, ook wel vloeibare xtc genoemd. Baclofen is een goedkope ‘wonderpil’ die beroemd werd nadat een Franse cardioloog claimde zichzelf ermee te hebben genezen van alcoholverslaving. Radboudumc gaan nu baclofen inzetten om terugval te voorkomen”, zegt hoogleraar verslavingszorg De Jong. “Behandelaars zitten geregeld met hun handen in het haar. Ghb-verslaafde patiënten zien vaak niet in dat ze ziek zijn. Ook al belanden ze in coma in het ziekenhuis, daarna komen ze rustig nog twaalf, dertien keer terug.”

“We hebben inmiddels gezien dat baclofen bij individuele ghb-verslaafde patiënten succes had”, zegt hoogleraar verslavingszorg Cor de Jong. “Nu gaan we dit op grotere schaal onderzoeken.” Baclofen, een spotgoedkoop medicijn omdat het patent verlopen is, zal in zes Nederlandse ziekenhuizen op zo’n 80 ghb-verslaafden worden getest.
ghbbuisjeTot nu toe wordt baclofen vooral ingezet bij alcoholisten. De Franse cardioloog Olivier Ameisen, die zichzelf regelmatig ‘in coma’ dronk en alles probeerde om van de alcohol af te komen, werd wereldberoemd met een bestseller over zijn afkickproces met baclofen. In zijn boek beschreef hij hoe het middel zijn hunkering naar alcohol volledig onderdrukte. Ameisen, die wereldwijd lezingen hield, overleed vorig jaar op 60-jarige leeftijd aan een hartaanval.

Zucht naar drugs
Baclofen is een spierverslapper die normaal wordt gebruikt bij spasticiteit en multiple sclerose. Het concurreert met de signalen die ghb afgeeft in het brein, waardoor de zucht naar drugs af zou nemen.
Voor de werking bij verslaving is nog geen hard bewijs, maar opvallend is dat Frankrijk baclofen deze maand als eerste land toeliet: artsen mogen de pil de komende drie jaar voorschrijven bij de behandeling van alcoholverslaving. Zowel in Frankrijk, Duitsland als Nederland lopen studies naar baclofen.

De Universiteit van Amsterdam (UvA) kreeg in 2011 een half miljoen euro van een onbekende zakenman voor onderzoek naar baclofen, omdat de farmaceutische industrie vanwege het verlopen patent weinig belangstelling had om te investeren. Recent besloot de UvA het onderzoek uit te breiden. “Studies die zijn gepubliceerd, zien er veelbelovend uit”, zegt hoogleraar Reinout Wiers.

Het is de eerste keer dat baclofen nu ook is toegestaan voor een onderzoek bij ghb-verslaafden. Sinds 2011 wordt ghb gezien als harddrug. Gebruikers raken geregeld ‘out’ en liggen dan schuimbekkend en stuiptrekkend op de grond. Ook belanden ze soms in coma in het ziekenhuis. Het middel is gemakkelijk zelf te maken, onder meer van velgenreiniger en gootsteenontstopper.

Het aantal patiënten dat zich voor ghb bij de verslavingszorg meldt, stijgt al jaren. Experts vergelijken ghb met heroïne vanwege de zeer verslavende werking: 70 procent van de gebruikers valt na het afkicken binnen drie maanden terug. Sommigen moeten om de paar uur gebruiken vanwege ontwenningsverschijnselen.

Zo werd de afkickkliniek Novadic-Kentron onlangs door het tuchtcollege op de vingers getikt na de zelfmoord van een 26-jarige ghb-verslaafde. Zijn ouders waarschuwden keer op keer hem niet weg te sturen, maar de psychiater liet hem toch gaan.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen