Mate van vertrouwen in elkaar niet erfelijk bepaald

Array

Levensgebeurtenissen en maatschappij grotere invloed op vertrouwen
De mate waarin mensen vertrouwen hebben in elkaar is niet erfelijk bepaald. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam, vandaag gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE. Deze bevindingen zijn opvallend aangezien veel gedragskenmerken van mensen, zoals intelligentie, autisme en depressie, juist wel voor een belangrijk deel erfelijk zijn.

DNALevensgebeurtenissen bepalen vertrouwen
Een steekproef onder 1012 eeneiige en twee-eiige tweelingen liet zien dat de erfelijkheid van vertrouwen verwaarloosbaar klein is. Ook de mate waarin we denken dat anderen vertrouwen in ons hebben is nauwelijks erfelijk bepaald. “In plaats van onze genen spelen specifieke levensgebeurtenissen van jezelf of nabije anderen waarschijnlijk een grote rol in de mate van vertrouwen die we in elkaar hebben,” zegt VU-hoogleraar sociale psychologie Paul van Lange. “Ook recente gebeurtenissen, zoals een inbraak, onverwacht ontslag of een lopend conflict, kunnen op relatief stabiele wijze invloed hebben op ons vertrouwen in anderen.”

Invloed economie, politiek en cultuur
Ook economie, politiek en cultuur beïnvloeden vertrouwen. Van Lange: “Er zijn grote verschillen tussen landen in de mate waarin mensen elkaar vertrouwen. Zo is vertrouwen vaak beduidend hoger in landen waar de welvaart gelijker verdeeld is onder de mensen. Dat zijn zaken die mensen niet zelf in de hand hebben, maar wel bepalend kunnen zijn voor het vertrouwen dat we hebben in anderen, en misschien ook voor het vertrouwen dat we denken dat anderen in ons stellen.”

Onderzoek bij tweelingen
Voor het onderzoek vroegen de wetenschappers de proefpersonen te denken aan vrienden, kennissen of relatief onbekenden en vragen te beantwoorden zoals ‘Ik zou echt mijn lot in de handen van de meeste anderen durven te leggen’. Door het onderzoek uit te voeren bij eeneiige en twee-eiige tweelingen konden de wetenschappers achterhalen in welke mate erfelijkheid een rol speelt in vertrouwen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen