Nieuwe aanpak Hartstichting: samenleving bepaalt onderzoeksagenda

Array

Hartstichting roept ook zorgprofessionals en wetenschappers op te stemmen op onderzoeksprioriteiten
De Hartstichting gaat de samenleving actiever betrekken bij het bepalen van haar onderzoeksprioriteiten. Dit maakt de Hartstichting vandaag aan het begin van haar jaarlijkse collecteweek bekend. Patiënten en hun naasten,  zorgprofessionals , wetenschappers, donateurs en vrijwilligers en alle andere betrokken Nederlanders kunnen tot half mei online hun stem uit te brengen op onderzoeken naar hart- en vaatziekten die volgens hen prioriteit moeten krijgen.

Met deze nieuwe aanpak wil de Hartstichting wetenschappelijke doorbraken realiseren waar de samenleving behoefte aan heeft én die grote impact hebben op het leven van mensen met hart- en vaatproblemen en hun naasten. Vignet-Hartstichting_FC_pos-1024x815Het is voor het eerst in Nederland dat een gezondheidsfonds zo grootschalig de samenleving betrekt bij het bepalen van haar onderzoeksagenda.

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: “We hopen dat iedereen die in z’n werk dagelijks te maken krijgt met het leed van hart- en vaatpatiënten zijn of haar stem laat horen. Professionals in de zorg en wetenschappers leveren een onmisbare bijdrage aan een goede onderzoeksagenda. Zorgverleners zien waar kennis ontbreekt en  wat beter of anders kan. En wetenschappers weten waar de beste kansen liggen op doorbraken in onderzoek”.

Breed gedragen onderzoeksagenda
In recente groepsgesprekken hebben meer dan 150 zorgverleners, patiënten en hun naasten, wetenschappers, donateurs en vrijwilligers vanuit hun eigen ervaring aangegeven op welke vraagstukken de Hartstichting zich in de toekomst moet focussen. De komende zes weken toetst de Hartstichting deze thema’s onder een breed publiek waarna zij haar onderzoeksagenda in juni definitief vaststelt en gesprekken gaat voeren met onderzoekers en samenwerkingspartners hoe de agenda te realiseren. De eerste onderzoeken kunnen dan in 2015 starten.

Online stemmen
Aan welk onderzoek moet de Hartstichting prioriteit geven? Tot half mei a.s. kunnen ook zorgprofessionals en wetenschappers online een stem uitbrengen op onderzoeken die hij/zij belangrijk vinden. Via www.hartstichting.nl/stemoponderzoek  maakt de stemmer met een paar muisklikken een korte lijst met maximaal 4 prioriteiten.

Wat is nieuw?
Tot voor kort werd de keuze voor te financieren onderzoek alleen samen met wetenschappers bepaald. Met als resultaat onderzoek van hoge wetenschappelijke kwaliteit dat eraan heeft bijgedragen dat hartinfarcten, beroertes en aangeboren hartafwijkingen nu veel beter te behandelen zijn dan 50 jaar geleden bij de oprichting van de Hartstichting. De Hartstichting vindt de tijd rijp om ook andere partijen een stem te geven in de keuze van onderzoek.  Verwacht wordt dat de toepasbaarheid en impact van onderzoek toeneemt als de interactie tussen samenleving en wetenschap intensiveert.

Onderzoeksbudget
De Hartstichting wil de komende vijf jaren 50 miljoen euro aan fondsen werven voor de onderzoeksprioriteiten van de samenleving.

De Hartstichting blijft  investeren in beurzen voor talentvolle jonge wetenschappers (de Dekkerbeurzen) en in succesvolle grootschalige onderzoeksprogramma’s van topwetenschappers via CardioVasculair Onderzoek Nederland (CVON).

Over de Hartstichting
In ons land leven ruim 1 miljoen hart- en vaatpatiënten. Aan hart- en vaatziekten overlijden per dag 107 mensen. Dagelijks komen 1.000 mensen met hart- en vaatziekten in het ziekenhuis terecht. De preventie, behandeling en genezing van deze  ziekten  is de belangrijke missie van de Hartstichting.

Wij strijden al 50 jaar tegen hart- en vaatziekten, een van de belangrijkste doodsoorzaken in ons land, door te investeren in wetenschappelijk onderzoek,  voorlichting te geven over een gezonde leefstijl en  innovatieve verbeteringen in de zorg te bewerkstelligen. Want het mag niet stoppen.

Bron: de Hartstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen