Onderzoek schildwachtklierprocedure vulvacarcinoom in MST

Array

Deze week verschijnt in Medisch Contact en in de Twentsche Courant Tubantia een bericht over de in- en externe onderzoeken, die hebben plaatsgevonden bij MST en ZGT, naar de uitvoering van de schildwachtklierprocedure bij schaamlipkanker (vulvacarcinoom).

Eind 2012 is een hoger dan verwachte frequentie liesrecidieven vastgesteld bij patiënten met schaamlipkanker, die geopereerd waren met deze schildwachtklierprocedure.

lab 6De huidige gynaecoloog-oncologen van MST en ZGT hebben een interne analyse uitgevoerd. Een externe commissie is de bevindingen nader gaan onderzoeken.

Zowel uit het interne onderzoek door de gynaecoloog-oncologen, als uit het onderzoek door de externe commissie, is gebleken dat de schildwachtklierprocedure in de periode 2000 – 2012 bij schaamlipkanker bij sommige patiënten niet volgens protocol is uitgevoerd. Hierdoor is de veiligheid van deze operatie niet bij alle patiënten voldoende gewaarborgd geweest.

Alle patiënten die deze behandeling hebben ondergaan, zijn inmiddels persoonlijk geïnformeerd en worden begeleid door het ziekenhuis.

Vanaf oktober 2012 is de behandeling in Twente niet meer uitgevoerd en zijn patiënten met schaamlipkanker voor deze behandeling doorverwezen naar het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Ook voor overige oncologische zorg werken we samen met het UMCG in Groningen. Hiermee zijn kwaliteit en veiligheid voor de patiënt gegarandeerd.

Daarnaast hebben de Raad van Bestuur en Medisch Stafbestuur van MST de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) de opdracht gegeven om de kwaliteit van de gynaecologische oncologie in Twente, te toetsen.

De Raad van Bestuur vindt het belangrijk open en eerlijk te zijn over wat er is gebeurd. Nadat de onderzoeken hebben plaatsgevonden, maatregelen voor kwaliteit en veiligheid zijn genomen, en de betrokken patiënten zorgvuldig persoonlijk zijn geïnformeerd, is daarom ook de buitenwereld op de hoogte gebracht. De betrokken gynaecologisch oncologen hebben besloten zich niet meer met de oncologische zorg bezig te houden

Zorg blijft mensenwerk. Alleen als afwijkingen gemeld en onderzocht worden, kunnen wij – en andere ziekenhuizen – ervan leren en wordt de zorg veiliger.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft aangegeven dat zij een open en transparante aanpak waardeert. IGZ concludeert dat het MST de zaak zorgvuldig hebben onderzocht en voldoende verbetermaatregelen zijn genomen. Daarmee is deze zaak voor hen afgesloten.

Mocht u vragen hebben dan kunt u bellen met ons Patiënten Service Centrum, onder telefoonnummer (053) 4 87 38 70.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen